Tænketank: Risikabelt for Nigeria at udskyde valg

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udskydelsen af præsidentvalget i Nigeria kan øge spændingerne mellem nord og syd, skabe yderligere splid mellem de to store politiske partier, øge tvivlen om militærets neutrale rolle og udgøre et dårligt eksempel for andre lande i regionen, advarer International Crisis Group.

Med Nigerias beslutning om at udskyde planlagte valg i landet øges risikoen for ustabilitet i landet, skriver tænketanken International Crisis Group i en kommentar til situationen i Nigeria.

Tidligere på måneden meddelte valgkommissionen, at det præsidentvalg, der skulle have fundet sted i lørdags, er udskudt til 28. marts. Regionsvalg er udskudt til 11. april.

Dermed har den siddende præsident, Goodluck Jonathan, købt sig tid til at intensivere valgkampen mod sin politiske modstander, den tidligere militærchef Muhammadu Buhari fra All Progressives Congress (APC), og forsøge at undergrave hans kandidatur.

Men forsinkelsen vil også øge fjendskabet mellem de to fløje, skabe yderligere splid mellem det overvejende muslimske nordlige Nigeria, hvor mange støtter Buhari, og det kristne syd, hvor Goodluck Jonathan henter sine stemmer.

Det kan føre til en ny bølge af vold, advarer International Crisis Group.

Mistro til militæret

Udskydelsen af valget har ligeledes rejst store spørgsmål om militærets neutralitet, i og med at det var topfolk og sikkerhedsrådgivere fra militæret, der på et møde den 5. februar bad præsidenten udskyde valget.

Begrundelsen fra militærets side var, at der netop var indledt en større offensiv mod den yderliggående militante gruppe Boko Haram i det nordlige Nigeria, og at militæret derfor ikke havde mandskab til at sørge for sikkerheden ved valgstederne.

Militærets rolle i udskydelsen af valget kan betyde, at oppositionstilhængere mister tiltro til, at hæren på troværdig vis kan holde ro og orden, hvis der kommer en bølge af vold efter valget – hvilket slet ikke er usandsynligt, advarer International Crisis Group.

Men de seks ugers udskydelse har snarere politiske end sikkerhedsmæssige årsager, siger tænketanken.

Meningsmålingerne viste dalende opbakning til Goodluck Jonathan og hans PDP-parti og øget støtte til Buhari og ACP. Flere målinger har spået et meget tæt opgør mellem de to præsidentkandidater.

Dårligt eksempel for andre lande

Nigeria er med sine rundt regnet 178 millioner indbyggere det folkerigeste land i Afrika og har kontinentets største økonomi med en BNP på mere end 500 milliarder dollars.

International Crisis Group advarer om, at hindringer for demokratiske proces i landet kan påvirke udviklingen andre steder på kontinentet.

Nigerias valg skulle have været de første af seks demokratiske valg i Vestafrika i år, og udskydelsen er et dårligt eksempel for en region, der i forvejen oplever ustabilitet.

Læs hele artiklen hos International Crisis Group