Flere institutioner trækker deres investeringer i fossile brændstoffer, og netværket AnsvarligFremtid kæmper stadig for, at pensionsselskaber trækker deres investeringer ud af klimaskadelige aktiviteter. Forslaget vil igen i år blive bragt op på generalforsamlingerne.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra AnsvarligFremtid.
Det internationale netværk Fossil Free har på rekordtid overbevist hundredevis af universiteter, kirkelige institutioner, fonde og pensionskasser rundt omkring i verden om det fornuftige i at frasælge aktier og obligationer i en række kul, olie og gas-selskaber.
På engelsk kaldes handlinger “divestment”, og under overskriften ‘Global Divestment Day’ nåede kampagen et nyt højdepunkt her i weekenden med hundreder af divestment-arrangementer i over 48 forskellige lande på 6 kontinenter.
Debatmøde om ansvarlige investeringer
I Danmark holdt netværket AnsvarligFremtid i lørdags et debatmøde om ansvarlige investeringers betydning for den grønne omstilling. På mødet blev der redegjort for det problematiske i, at danske investorer – herunder de danske pensionskasser – har enorme summer investeret i kul, olie og gas.
Investeringerne sikrer blandt andet, at der årligt anvendes over 4.400 milliarder kroner på efterforskning efter flere fossile brændsler på trods af, at klimavidenskaben advarer os om, at vi kun kan afbrænde en tredjedel af de allerede kendte reserver.
“At investere i selskaber, som tydeligvis ønsker at bidrage til at føre vores klode ud i klimakollaps, er både etisk og økonomisk helt uansvarligt,” sagde Thomas Meinert Larsen fra AnsvarligFremtid, som holdt et oplæg på mødet.
På dagsordenen i pensionsselskabers generalforsamlinger
I 2014 fremsatte medlemmer af AnsvarligFremtid forslag ved tre pensionskassers generalforsamlinger om på sigt at frasælge alle aktiver i fossile brændsler.
På trods af stor tilslutning faldt forslaget på alle tre generalforsamlinger. Netværket har efterfølgende fremsendt et såkaldt ”kompromisforslag”, til drøftelse hos i alt 6 pensionskasser med en deadline for tilbagemelding den 13. februar 2015.
På mødet i weekenden løftedes så sløret for, hvilke tilbagemeldinger netværket havde modtaget, samt hvad AnsvarligFremtid planlægger at gøre ved generalforsamlingerne i foråret 2015:
På baggrund af en række positive dialogmøder med pensionsbestyrelserne, særligt med Danske Civil- og Akademiingeniørers Pensionskasse (DIP) og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse (JØP), har vi fået indtryk af, at bestyrelserne har drøftet den objektive problemstilling bag vores forslag seriøst.
Der vil på alle 6 pensionsselskabers generalforsamlinger blive fremsat et enslydende forslag, som over en kortere årrække vil betyde væsentlige frasalg af investeringer i kul.
Forslaget lægger også op til en langt mere kritisk dialog med olieselskaber for at få dem til at afvikle deres investeringer i såkaldte højrisiko olieudvindingsprojekter som eksempelvis olieudvinding i tjæresand, dybvandsboringer samt udvinding fra særligt følsomme områder som Arktis.
Forventer endnu mere tilslutning
Thomas Meinert Larsen fortalte, at han forventer endnu større tilslutning til forslagene på generalforsamlingerne i år end sidste år:
“Den ene dag melder den nordiske storbank Nordea, Danmarks største Pensionsselskab PFA og verdens største statslige fond”, forklarer han.
“Den Norske Oliefond, at man allerede er i gang med at frasælge store aktieposter i kulindustrien. Den næste dag er det så to af verdens største olieselskaber, Shell og BP, som melder ud, at man nu vil se nærmere på, om virksomhedernes investeringer faktisk kan betale sig, når verdenssamfundet skal sikre at temperaturen maksimalt kan tåle 2°C graders opvarmning”, lyder det, mens han tilføjer:
“Dagen efter fortæller den tyske bankgigant Deutsche Bank, at prisen på solceller er faldet med 60 procent i løbet af de seneste tre år, og at den vil falde yderligere 40 procent frem til slutningen af 2017. Altimens dagbladet Børsen kan fortælle, at den lave oliepris allerede har kostet investorer mere end 2.290 milliarder kroner på grund af olie- og gas-selskabernes aktiekurstab”.
“Der er for alvor kommet skred i udviklingen. De mange udmeldinger er med til at overbevise endnu flere om, at tiden er kommet til at flytte vores penge væk fra kul, olie og gas og over til energiprojekter, som ikke ødelægger planetens klima””, slutter Thomas Meinert Larsen.
Læs mere på AnsvarligFremtids hjemmeside: http://ansvarligfremtid.dk/