Opfindsomhed kan redde liv ved fødsler under primitive forhold

Laurits Holdt

Læger uden Grænser har netop afholdt kursus for fødselspersonale, der arbejder på organisationens klinikker og hospitaler i nogle af verdens krigs- og katastrofeområder. Her lærte de simple metoder og tricks til at redde liv under fødsler.

KØBENHAVN, 20. februar 2015 (Læger uden Grænser): På de danske fødestuer står alverdens teknisk udstyr parat til at hjælpe fødende kvinder og deres børn, hvis der opstår komplikationer. Der er mulighed for kejsersnit i løbet af få minutter, hvis der er akut brug for det. Men det kan jordmødre og gynækologer, som arbejder i felten ofte glemme alt om.

Derfor afholder vi to gange om året et kursus for fødselspersonale, der må tage anderledes metoder i brug, for at redde fødende kvinder og deres børn. Sådan et kursus – med deltagere fra 14 lande – er netop blevet afviklet i denne uge i København.

”Der hvor jeg arbejder, dør der i gennemsnit to børn om måneden under fødsler. Det er et mirakel, at vi ikke har mistet nogen af de fødende kvinder, for vi har ikke mulighed for selv at give kejsersnit”, fortæller Laura Bridle fra England, der nu på 5. måned arbejder i Sydsudan.

”Det tager halvanden time, hvis vi skal transportere en fødende kvinder hen til et sted, hvor de kan lave kejsersnit. Og om natten er det for usikkert at køre ud, på grund af kampe i området”, fortæller hun.

Kondomer er også et værktøj

Vores jordemødre og gynækologer lærer blandt andet, hvordan man kan standse en livstruende blødning hos en kvinde, der lige har født.

Teknikken går helt enkelt ud på at lægge pres på morens mave med hænderne udefra og fylde et kondom med vand inde i livmoderen, så blødningen bliver stoppet indefra.

”Det er en lidt alternativ metode. Herhjemme er det meget dyrere materialer, man bruger, men som er noget nær umuligt at få ud i alle de afkroge af verden, hvor vi arbejder”, siger Merete Engell, der er HR-ansvarlig for vores udsendte, og selv har arbejdet som sygeplejerske på mange missioner.

”Jeg ville ønske, at jeg havde vidst det, jeg ved nu i forhold til at kunne standse en blødning på en kvinde i fødsel”, siger Scoviah Masudio, der er uddannet jordemoder fra Uganda, men nu også arbejder i Sydsudan.

”For nylig stod jeg med en fødende kvinde, der døde af sine blødninger. Heldigvis var vi i stand til at redde barnet”, fortæller hun.

De samme problemer alle steder

Deltagerne har kunnet nikke genkendende til de oplevelser, der er blevet delt under kurset.

”Jeg kan jo forstå, at det er nøjagtig de samme udfordringer alle står med – ligegyldigt hvilket land det er, og hvilken krise det handler om”, siger Scoviah Masudio.

”Jeg bliver også stolt af Læger uden Grænser, når jeg kan høre, at der hver dag bliver arbejdet så hårdt for at redde fødende kvinder og deres børn mange steder i verden, hvor det virkelig er en udfordring”, siger Laura Bridle.

Over 100 jordemødre og gynækologer har været på sådanne kurser på vores kontor i København, og formidlingen af de livreddende teknikker standser ikke der.

Deltagerne deler selv deres nye viden med deres kolleger ude i felten – og en del af dem uddanner sig i at blive instruktører, så de selv kan undervise på et kursus.

Over 300 lokaltansatte har også fået kurset i felten og er certificeret til at bruge de innovative teknikker.