Analyse af Layanna Martin, U-landsnyt.dk
Dansk erhvervsliv og udviklingsorganisationer samler sig om fælles udfordringer i et forsøg på at skabe sammenhængskraft mellem kommercielle interesser og bæredygtig udvikling. Tre perspektiver skiller sig ud i udviklingsdebatten og stiller krav til Danidas kommende erhvervsprogram
Danidas nye erhvervsprogram er under udvikling. I den anledning har fagfolk og meningsdannere i forskellige fora, delt deres erfaringer og synspunkter til Danidas kommende erhvervsinstrumenter.
Der er ny musik på dansegulvet, og de nye takter og fælles fodslag får de kommercielle interesser og bæredygtig udvikling til at svinge sammen.
Til trods for de mange forskellige synspunkter og interesser til det kommende erhvervsprogram, så er der tre tilbagevendende perspektiver som erhvervslivet samler sig om:
- internationale samarbejdsflader
- værdikæde-orienteret tilgang
- øget innovation
Nye internationale samarbejdsflader
I en globaliseret verden, med voksende international samhandel, opstår der større afhængighed og stærkere relationer på tværs af kontinenter. Disse forhold udfordrer en traditionel tankegang, hvor handel og udvikling er adskilt og hinandens modsætninger.
Potentialet for at skabe en stærkere kobling mellem handel og udvikling findes derimod i nye samarbejdsflader og gennem et større fælles ansvar blandt danske virksomheder, internationale leverandører, brancher og organisationer.
Denne tankegang skal således både skabe konkurrencedygtige forhold for dansk erhvervsliv, eksempelvis gennem lavere omkostninger til produktion og service, og gennem inddragelse af de nye voksende økonomier i det internationale samfund, i respekt for de politiske, ressourcemæssige, sociale og økonomiske vilkår.
Værdikædeorienteret tilgang
De nye og stærkere samarbejds- og handelsrelationer, åbner nye muligheder for, at dansk erhvervsliv kan etablere sig i tværgående strategiske samarbejder, hvor indblik, erfaring og knowhow kan spille en stærkere rolle fremover.
Som følge heraf kan danske kernekompetencer, know-how og teknologi, inden for landbrug, energi, medicinal industri, miljø mv. styrke en bæredygtig og konkurrencedygtig produktivitet.
Det giver både dansk erhvervsliv et nyt forretningsmæssigt omdrejningspunkt, og giver mulighed for at forbedre forsyningssikkerheden til Danmark i fremtiden.
Coops Senior CSR Advisor, Brian Sundstrup udtaler til U-landsnyt.dk:
” Med de globale forandringer vi står overfor, bør vi i fødevarebranchen arbejde tættere sammen gennem strategiske partnerskaber, og udnytte vores kernekompetencer til at styrke forsyningssikkerheden og skabe en bæredygtig fødevareproduktion i vores varekæder”.
Disse erhvervsmæssige perspektiver, udfordrer den klassiske udviklingsmodel og traditionelle tankegang. En ny holistisk tilgang i kommercielle værdikæder, medfører både inddragelse af flere tværfaglige aktører og udviklingsorienterede aktiviteter i alle led i værdikæden.
Øget innovationskraft
Som følge af et globalt landskab, der er forandring er der behov for nye løsninger, som favner sociale, miljømæssige og økonomiske balancepunkter i et langsigtet perspektiv.
Nye økonomier med en voksende urban og købekraftig middelklasse øger presset på verdens begrænsede naturressourcer og vi står overfor en faldende landbrugsproduktion, der ikke står mål med befolkningstilvæksten. Det udfordrer både erhvervslivets produktionsevne og ressourcefordelingen i en ulig verden.
Således står vi overfor en fremtid, hvor mangeartede problemer samler sig i nye komplekse strukturer.
Det kalder på innovationskraft, som kan samle teknologiudvikling med produktion, bæredygtig udnyttelse og fordeling af ressourcer med det formål at forbedre konkurrenceevnen og skabe social, økonomisk og miljømæssig udvikling.
Forventninger til Danida
Dansk erhvervsliv har store forventninger til Danida og det udfordrer erhvervsinstrumenterne i det kommende erhvervsprogram.
Der er et ret tydeligt ønske om, at Danida udvikler et erhvervsprogram, som er mere smidigt, som understøtter nye internationale samarbejdsrelationer og som i højere grad inddrager u-lande i politiske og økonomiske forhold.
Derudover påpeger dansk erhvervsliv, at en bedre tilpasningsevne i det nye erhvervsprogram danner grundlag for, at danske virksomheder i højere grad kan udnytte deres kernekompetencer på tværs af brancher og industrier i udviklingen af tiltag for en bæredytg udvikling, dvs i pagt med naturens ressourcer.
Hvis det lykkes Danida at imødekomme disse perspektiver, kan det kommende erhvervsprogram, i højere grad end tidligere, skabe et solidt grundlag for, at dansk erhvervsliv, internationale virksomheder og interesseorganisationer, i fællesskab, kan integrere handel og udvikling på længere sigt.