Ministerbesøg fra Burkina Faso før historisk præsidentvalg

Forfatter billede

Danmark har haft besøg af to ministre fra Burkina Faso i Vestafrika for bl.a. at tale om den politiske udvikling i landet samt drøfte voldelig ekstremisme og terrorbekæmpelse i den skrøbelige Sahel region.

Der var alvorlige emner på dagsordenen, da Burkina Fasos viceudenrigsminister og ministeren for ligestilling i sidste uge besøgte Danmark, hvor de bl.a. mødtes med udenrigsministeren og handels- og udviklingsministeren, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse tirsdag

Det vestafrikanske land gennemgik en historisk politisk udvikling i forbindelse med en massiv folkelig opstand, der i oktober 2014 førte til daværende præsident Blaise Compaorés afgang og indsættelsen af en overgangsregering med bred tilslutning fra alle parter.

Campaoré, der havde siddet tungt på magten i samfulde 27 år, måtte flygte i eksil.

Landets næste præsident- og parlamentsvalg den 11. oktober bliver afgørende for Burkina Faso, der længe har været et af de mere stabile lande i Sahel regionen i Saharas sydlige udkant.

Situationen i Sahel er aktuelt meget bekymrende, understreger udenrigs-ministeriet i København.

Ekstremisme og terror

Møderne mellem ministrene bekræftede det stærke samarbejde mellem Danmark og Burkina Faso, der netop nu forbereder præsident- og parlamentsvalg efter den folkelige opstand, som i efteråret førte til den daværende præsidents afgang og indsættelsen af en overgangsregering.

”Vi drøftede bl.a. den politiske udvikling i Burkina Faso, som bliver afgørende for landets demokrati fremover. Vi drøftede også voldelig ekstremisme og terrorbekæmpelse i den skrøbelige Sahel region. Burkina Faso spiller en vigtig rolle i at fremme stabilitet i regionen,” siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Dansk støtte til overgangsregering

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) minder om, at Burkina Faso er et dansk prioritetsland for bistanden og en vigtig partner for Danmark.

Danida har i årtier ydet omfattende bistand til indlandsnationen, der ligger som et centralt anker i regionen med grænser til Elfenbenskysten, Ghana, Togo og Benin i syd, det kæmpemæssige Niger i øst og det urolige Mali i nord.     

På mødet med Burkina Fasos viceudenrigsminister og ministeren for ligestilling drøftede Mogens Jensen det danske udviklingssamarbejde, situationen i Sahel samt spørgsmål om ligestilling og seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.

”Jeg har understreget Danmarks støtte til overgangsregeringens indsats for at holde frie og retfærdige valg til oktober. Burkina Faso håndterede krisen i efteråret 2014 med stort ansvar. Nu bliver det vigtigt at sikre landets fremtidige demokrati, stabilitet og udvikling,” udtaler Mogens Jensen.

Vigtig rolle i at fremme stabilitet

Kombinationen af en forværret sikkerhedssituation i Mali, truslen fra Boko Haram i særligt Niger samt den meget ustabile situation i Libyen har yderligere understreget skrøbeligheden i en region, der de seneste årtier har været præget af store sikkerheds- og udviklingsmæssige udfordringer.

Det drejer sig blandt andet om grænseoverskridende kriminalitet, radikalisering, voldelig ekstremisme og humanitære kriser.

Burkina Faso har spillet en vigtig rolle i at fremme stabilitet i regionen og tidligere bl.a. engageret sig aktivt som mægler i konflikten i Mali.

”Vi var helt enige om at styrke vores partnerskab for at bekæmpe radikalisering og imødegå voldelig ekstremisme. Endelig var jeg glad for at drøfte klimaindsatser. Det er vigtigt at styrke partnerskaber mellem Danmark og de mindst udviklede lande som Burkina Faso for en ny ambitiøs klimaaftale,” siger Martin Lidegaard.

Vide mere om Burkina Faso?

Se den omfattende omtale i net-leksikonnet Wikipedia på

http://en.wikipedia.org/wiki/Burkina_Faso