Afrikas mælkebønder riskerer at drukne i europæisk mælk

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

EU’s mælkekvoter forsvinder om få uger, og europæiske mælkegiganter ventes at øge eksporten til afrikanske lande. Men mælkepulver fra Europa presser priserne og undergraver de afrikanske producenter, siger CARE Danmark.

Den 1. april ophæver EU kvoterne for, hvor meget mælk medlemslandene må producere.

Kvoteophævelsen forventes at føre til øget eksport til markeder uden for EUs grænser.

De afrikanske markeder er under luppen, og eksempelvis Arla forventer at tredoble sin omsætning i Afrika syd for Sahara i 2017.

Men allerede med de nuværende kvoter er EUs eksport af mælkepulver tredoblet siden 2010, og det bekymrer de vestafrikanske lande, skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse.

I Vestafrika oplever man, at det europæiske mælkepulver er med til at undergrave de lokale producenter.

Selv små eksportstigninger er med til at presse priserne.

De lokale mælkebønder har svært ved at sælge deres mælk, da importeret mælkepulver er billigere.

I regntiden, hvor de vestafrikanske køer producerer mest mælk, ender dele af mælken derfor i floden i stedet for at give en indkomst, der kan sende børnene i skole og skaffe mad på bordet.

Der er en prisforskel mellem lokalproduceret mælk og mælkepuler på omkring to kroner per liter, men få kroner betyder meget for familierne i nogle af verdens fattigste lande, påpeger CARE Danmark.

Kun syv procent lokal mælk

På grund af manglende investeringer i den afrikanske landbrugssektor er landene afhængige af importerede fødevarer, som de i princippet selv kunne have producere.

I dag er 93 procent af den mælk, som forbruges i det vestafrikanske land Niger, europæisk mælkepulver. De sidste syv procent af er lokal mælk.

Mælkeproduktionen i Vestafrika svinger meget alt efter, om det er regntid og efter, om malkekvæget har mulighed for at få frisk græs, eller om det er i tørke månederne, hvor der er meget længere mellem måltiderne.

Derfor kan de lokale mælkebønder ikke alene tilfredsstille befolkningernes mælketrang, og her er mælkepulver et godt supplement.

Mødes på Axelborg

I vores europæiske nabolande er samarbejdet og investeringerne i den afrikanske mælkesektor allerede i gang.

Hollandske Friesland Campina investerer i Nigerias mælkesektor og har en målsætning om, at halvdelen af den mælk, mejeriet bruger i sin produktion i Nigeria, skal være lokal.

Den målsætning vil mejeriet opfylde inden for ti år. Franske Danone har sat sine penge i at støtte Hyrdernes Mejeri i Senegal, der blandt andet producerer yoghurt af lokal mælk.

I forbindelse med, at EU ophæver deres produktionsloft, har CARE Danmark har arrangeret, at parterne mødes på torsdag den 19. marts på Axelborg.

Her vil mælkebønder og mejeriindustrien fra Niger sidde over for repræsentanter for dansk landbrug.

Mødet handler om, hvordan de to typer af mælk kan finde plads på markedet side om side.

Omdrejningspunktet for dialogen er at gøre de europæiske mejeriselskaber bevidste om deres ansvar og udvikle bæredygtige forretningsmodeller, der både gavner de europæiske mejeriers forretning og de marginaliserede mælkebønder i Vestafrika.

Arla, Landbrug & Fødevarer, det nigerske mejeri Solani og Noulou Ali, der er mælkebonde i Niger, er blandt andet at finde rundt om bordet.

Fakta:

  • EUs eksport af mælkepulver er tredoblet siden 2010.
  • Arla forventer at tredoble deres omsætning i Afrika syd for Sahara i 2017.
  • De europæiske mejeriselskaber forventer, at mælkeproduktionen stiger med ni milliarder liter om året. Omkring to-tredjedele af den øgede mælkeproduktion skal afsættes på markeder uden for EU.
  • En europæisk malkeko producerer cirka 6700 liter mælk om året, hvorimod en malkeko i Sahel producerer 1500 liter.
  • I Niger er 93 procent af mejeriforbruget dækket af mælkepulver.
  • I Niger koster en liter lokalmælk 0,76 €, hvorimod en liter pulvermælk importeret fra Irland koster 0,47 €.
  • 150 millioner husholdninger er på verdensplan helt eller delvis afhængige af mælkeproduktion. Langt størstedelen lever i udviklingslandene.