Palæstinensisk FN-udsending: Netanyahu er på kollisionskurs med verden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ser ud til at kunne fortsætte på posten efter tirsdagens valg. Det er dårligt nyt for både Israel og for palæstinenserne, mener flere iagttagere.

Først viste meningsmålingerne, at den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, stod til at tabe tirsdagens parlamentsvalg.

Derpå bekræftede exit polls på valgaftenen, at Netanyahu lå side om side med oppositionen i Den Zionistiske Union, der består af Arbejderpartiets Isaac Herzog og tidligere udenrigsminister Tzipi Livni og hendes parti.

Men Netanyahu overraskede alle, da stemmeoptællingen gik i gang. Resultatet viser, at premierministeren og hans Likud-parti får 29 eller 30 af de 120 pladser i parlamentet, Knesset, mens Herzog og Livnis alliance må nøjes med 24.

Likud-lederen gik straks i gang med at tale med de andre partiledere på højrefløjen og blandt de religiøse partier, og forventningen blandt de politiske analytikere er, at Israel får endnu en højrefløjsregering, og at Netanyahu snart vil være den længst siddende premierminister, Israel nogensinde har haft.

Afviser palæstinensisk stat

Det er dårligt nyt for palæstinenserne og fredsprocessen, lyder det fra flere sider.

Netanyahu afviste dagen før valget, at en palæstinensisk stat kan komme på tale, og dermed risikerer han at bringe sit land på kollisionskurs med den øvrige verden, hvis han fortsætter ved magten, mener den palæstinensiske FN-udsending, Riyad Mansour.

”Han bringer sig selv og den israelske regering, hvis det lykkes ham at danne en, på komplet kollisionskurs med det internationale samfund, herunder USA og Europa,” siger Mansour til New York Times.

”Der er global konsensus om en tostatsløsning,” tilføjer han.

Tidligere har Netanyahu bakket op om planen om, at der oprettes en palæstinensisk stat, men har nu afvist, at det kommer til at ske, så længe han er ved magten.

ICC undersøger palæstinensiske anklager

Forholdet mellem israelere og palæstinensere var i forvejen dårligt, særligt efter Israels bombardement af Gaza i sommer, og det har i de seneste måneder taget en drejning til det værre.

Palæstinenserne har anmodet om medlemskab af Den Internationale Straffedomstol (ICC), som på palæstinensisk opfordring har taget hul på efterforskningen af to sager om henholdsvis krigen i Gaza og den fortsatte udvidelse af de ulovlige israelske bosættelser på Vestbredden.

Palæstinensernes bestræbelser på at blive medlem af ICC, så Israel kan efterforskes for krigsforbrydelser, har vakt vrede i Jerusalem.

Som straf tilbageholder de israelske myndigheder nu mange millioner dollars, som Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed skulle have tilbage i skat. Det kan komme til at betyde, at offentligt ansatte på Vestbredden ikke kan få løn.

Palæstinensernes drøm er død

Den seneste strid mellem Israel og palæstinenserne får nu, sammen med Netanyahus valgsejr, palæstinenserne til at overveje deres muligheder.

Kilder siger, at Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed nu overvejer at annullere sikkerheds-aftalen mellem Israels militær og palæstinensisk politi på Vestbredden, der sikrer en i forvejen skrøbelig stabilitet.

Hvis det sker, er truslen om en ny intifada overhængende, konstaterer Lasse Ellegaard i Information.

”Tillykke Netanyahu, og vi kondolerer palæstinenserne med tabet af drømmen om egen stat. Den var godt nok skindød, men med Likuds valgsejr er den definitivt begravet,” skriver han.