Erfarne eksperter vil fjerne bombefælder som dræber civile, der vender tilbage til deres hjem i den syriske grænseby Kobane, som Islamisk Stat havde indtaget. Flygtninge i Libanon får humanitær hjælp.
For de tusindvis af kurdere, der nu vender tilbage til den syriske by Kobane, kan gensynet med hjemmet være decideret livsfarligt.
Islamisk Stat er blevet presset ud af byen tæt på den syriske grænse til Tyrkiet, men terrororganisationen har efterladt byen fuld af bombefælder – også kaldet booby traps – der blandt andet er gemt i helt almindelige menneskers hjem.
Landminer og bombefælder dræber i øjeblikket mellem 10 og 12 civile om dagen i Kobane og omegn, og derfor sender Folkekirkens Nødhjælp med støtte fra Udenrigsministeriet professionelle ammunitionsryddere til Kobane, oplyser hjælpeorganisationen i en pressemeddelelse.
Bomber gemt i møbler
Folkekirkens Nødhjælps specialiserede ammunitionseksperter har netop været i Danmark, hvor de i samarbejde med det danske forsvar i Skive har genopfrisket deres viden om improviserede sprængladninger.
”Denne slags bomber er ekstremt farlige og kræver en meget specialiseret viden på området. Så vi har sørget for, at vores medarbejderes viden er helt up to date, inden vi sendte dem af sted,” siger Richard MacCormac, der er leder af Folkekirkens Nødhjælps arbejde med mine- og ammunitionsrydning.
En Youtube-video fra Kobane viser blandt andet, hvordan bomber er gemt i møbler i beboelseshuse. En mand står i samme klip foran en bunke murbrokker og fortæller, at han så sin hustru gå ind i parrets hjem, hvorefter huset sprang i luften og konen blev dræbt.
Nær frontlinjen
De ammunitionseksperter, der skal til Kobane, arbejder til dagligt for Folkekirkens Nødhjælp i andre lande, men vil være i Syrien de kommende måneder.
Under krigen i Libyen, der væltede den mangeårige leder Muammar Gaddafi, var Folkekirkens Nødhjælp også til stede i landet for at rydde farlige krigsefterladenskaber, mens krigen stadig rasede.
”Vi skal beskytte civilbefolkningen, og det kræver nogle gange, at vi nærmer os frontlinjen, og det er vi også klar til,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen, der samtidig understreger, at sikkerheden for organisationens egne ansatte altid kommer først.
Udenrigsministeriet har både bevilget penge til rydning i Kobane og har givet Folkekirkens Nødhjælp penge til hjælpearbejdet blandt de syrisk-palæstinensiske flygtninge i Libanon.
En ammunitionsekspert fra Folkekirkens Nødhjælp er i gang med at fjerne en sprænglanding forbundet til en mobiltelefon under træning på Skive Kaserne som forberedelse til arbejdet, der venter i Kobane. Foto: Peter Høvring