Lomborg: Økologi er reklamegas og vil dræbe tusinder

cimg1334
Plakat på gaden i Paris i december
Foto: Thomas Jazrawi
Forfatter billede

“Økologisk landbrug sælges som godt for miljøet”, anfører Bjørn Lomborg, og fortsætter så med et rungende MEN:

“Dette er sandt for den individuelle mark… men hver enkelt økologisk mark producerer meget, meget mindre. Så for at producere den samme mængde grøntsager, skal der bruges meget mere land”.

Det betyder ifølge Lomborg reelt ligeså stor udledning af drivhusgasser som almindelige grøntsager. “Hvad værre er, skal økologiske landbrug, for at producere tilsvarende mængder, bruge et 84 procent større areal – jord som ikke kan benyttes til skove og rigtige naturreservater”.

“Hvis man f.eks. skulle producere den mængde fødevarer, USA fremstiller i dag, ville det kræve en forøgelse af landbrugsjorden næsten som to gange Storbritannien. Det svarer til at udrydde alle naturparker og vildnisser i det kontinentale USA”, mener han.

“På trods af en femdobelt stigning i salg over de seneste 15 år er blot én procent af landbrugsjorden på verdensplan økologisk.… Økologiske fødevarer drejer sig hovedsagelig om rige mennesker, der bruger ekstra penge for at have det godt med deres forbrug”.

“Økologiske produkter er ikke sundere eller bedre for dyrene”, skriver Lomborg og kalder denne antagelse for “mest reklamegas”. “En udvidelse i stor stil ville koste snesevis af milliarder kroner, mens den ville dræbe tusindvis af mennesker”.

“Faktisk ville en omfattende økologisk revolution øge miljøskader og rydde skove verden over”, gør Bjørn Lomborg gældende i søndagens skarpe kommentar.