Fraregner man bistanden via EU og ser på resten af den multilaterale bistand, der primært kanaliseres via FN, er den multilaterale bistand faldet fra 32 pct. i 2004 til kun 11 pct. i 2015.
Det er uholdbart, at man 'udsulter' den del af det multilaterale system, som skal sikre, at vi når verdensmålene og realiserer en bæredygtig udvikling, anfører forbundet og fortsætter:.
Det er helt i orden, at bistanden via EU tilgodeses, men det må ikke ske på bekostning af den globale indsats, som netop er vejen til at sikre universelle løsninger, hvor både rige og fattige lande samarbejder – se hele indlægget på
https://globalnyt.dk/content/fn-forbundet-bistanden-fn-udsultes-groft-og-regeringen-vil-skjule-det
Nu skal man ikke tro, at dette er sket ved en tilfæidghed. Som Venstres udenrigs- og u-landsordfører, Michael Aastrup-Jensen, sagde på et debatmøde i Ulandsfagligt Selskab forleden i København:
”Det er ikke et mål i sig selv at opnå status i FN. Derfor reducerer vi bidragene i form af frie midler til de store organisationer og fokuserer på de områder, Danmark prioriterer”. Se mere på
https://globalnyt.dk/content/venstre-parat-til-male-dansk-udviklingsbistand-blaa
Med andre ord: Gode karakterer og penge til de organisationer Venstre kan lide (allerede Uffe Ellemann-Jensen var inde på det samme som udenrigsminister) og sparekniv eller slet ingen ting til resten.
Samme most til NGOerne
De frivillige og private organisationer i u-landsarbejdet – de såkaldte NGOer – skal tilsyneladende snart have samme most.
For det første påviser Timbuktu-rapporten, at de omfattende besparelser, de har været udsat for i 2015 og16, nu gøres permanente, selv om ledende Venstrefolk tidligere har været inde på, at de er midlertidige.
For det andet skal støtten til de danske NGOer ifølge Michael Aastrup-Jensen og andre fremtrædende Venstremænd i højere grad gives ”i samspil med regeringens overordnede strategi.”
Timbuktu-analysens forfatter, den kendte u-landsjournalist Jesper Heldgaard, skriver karsk herom:
“O kr. Det er hvad der står ud for store organisationer som Mellemfolkeligt Samvirke, Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Røde Kors i finanslovsforslaget fra 2018 og frem. Forklaringen er, at aftalerne med alle 17 rammeorganisationer (med særligt tæt samarbejde med Danida, red.) opsiges med udgangen af 2017.”
“I stedet vil udenrigsmiisteiret igennem en åben ansøgningsrunde afgøre hvlke organisationer, der fra 2018 og fremefter skal have partnerskabsaftaler (rammeaftaler) med udenrigsministeriet. Ingen af de organisationer, der hidtil har haft flerårige aftaler om at modtage mellem syv og 100 mio. kr. fra Danida, aner altså, hvad fremtiden byder på fra 2018”.
Udenrigsminister Kristian Jensen har dog allerede givet et vink om, hvem der er i kridthuset og ikke- se mere på
https://globalnyt.dk/content/kristian-j-har-ms-i-sigtekornet-0
Regeringen vil især hjælpe i Vestafrika, som er verdens fatigste og mest ustabile region – vel nok mest af sikkkerhedspolitiske hensyn – se også https://globalnyt.dk/content/den-store-skjulte-flugtvej-gennem-sahara
I 2015 kom der mellem 80.000 og 150.000 fattigdoms-flygtninge op gennem Sahara – og kæmpelandet Niger.
Eksempelvis får netop Niger, der p.t. ganske enkelt er verdens allerfattigste nation, 360 mio. kr. fra Danmark i årene fra 2017 til 2021, og det er ganske andre toner, end der ellers har lydt fra Venstre og Danida.
I 2009 rippede en Venstre-udviklingsminister således Niger for bistand og overførte den til en muslimsk atommagt – se https://globalnyt.dk/content/tornaes-tager-millioner-fra-ludfattigt-afrikansk-land-og-giver-dem-til-atommagten-pakistan
Danmark har historisk høstet international anerkendelse for at rette sin udviklingsbistand mod verdens fattigste og mest udsatte lande.
I OECDs seneste gennemgang af vor bistand her i 2016, roses Danmark for at yde 0,26 pct. af sit BNI til denne gruppe af lande, der kategoriseres af FN som mindst udviklede.
Det er langt over de andre giverlande i OECD, der har et gennemsnit nede på 0,09 pct. Men Venstre-regeringen lægger nu op til en permanent lavere ambition for fattigdomsorienteringen. I sit udkast til en ny udviklingsstrategi foreslås det, at Danmarks bistand til de mindst udviklede lande skal udgøre 0,2 pct. af BNI.
Hvad er et mindst udviklet land (LDC-land)? – se
https://en.wikipedia.org/wiki/Least_Developed_Countries
I kredsen af partnerlande for dansk bistand optræder dog indtil videre LDC-landene Afghanistan, Bangladesh og Burma (Myanmar) i Asien og Burkina Faso, Mali, Niger, Uganda og Tanzania i Afrika. Dertil kommer et rimeligt stort bistands- og humanitært engagement i lande som Etiopien, Somalia og Sydsudan.
Så er der kulturen – eller er der….
Lige til sidst skal det med, att den vigtige kulturelle dimension i udviklingssamarbejdet nivelleres ned til nul.
I 2015 besluttede regeringen at lukke Center for Kultur og Udvikling (CKU) i København, som havde plejet de kulturelle bånd til verdens u-lande og arrangeret de store Images-festivaler. CKU var oprettet i 1998 og modtog 40-50 mio. om året til drift og aktiviteter.
Centret lukker helt ved udgangen af 2016. Trods udsagn om det modsatte er der i finanslovsforslaget for 2017 afsat et rundt nul på posten for kulturelt samarbejde i årene frem.
Og i Venstre-regeringens udkast til en ny udviklingsstrategi er kultur ikke nævnt et eneste sted på de 30 sider, fremgår det af Timbuktu-fondens seneste analyse.
Man kan læse analysen i dens helhed på
http://www.timbuktufonden.dk/wp-content/uploads/2016/10/FFL17_Timbuktu_analyse.pdf
—————-
Timbuktu-fonden udgav også i april en analyse om milliardbesparelserne på dansk bistand – se mere på
https://globalnyt.dk/content/stor-analyse-bistanden-skaaret-ned-til-sokkeholderne-paa-alle-felter
“Et skridt frem efter to skridt tilbage – en uafhængig analyse af finanslovsforslaget for 2017” udgives af Timbuktu Fonden og er skrevet af freelancejournalist Jesper Heldgaard, der i mere end 20 år har dækket udviklingssamarbejde. Den følger op på rapporten fra april, 2016: ”Engang verdens bedste”.