WWF vil lade folkeskoleelever møde isbjørnen

22167027455_2869266986_h
Thomas Jazrawi

Under overskriften ”Tør du se isbjørnen i øjnene?” har WWF sparket gang i årets skolekampagne på alle landets folkeskoler, skriver WWF i en pressemeddelelse mandag. 

WildSchool vil i de kommende måneder jagte modige unge fra hele Danmark, der skal dyste om at blive årets Wildlife Reporters og komme med WWF på isbjørne-ekspedition til Svalbard til juli.

Tilmeldingen er nu åben på www.wildschool.dk, og udskillelsesløbet foregår i februar og marts i Zoologisk Have København, Aalborg Zoo og Skandinavisk Dyrepark, hvor 50 udvalgte aspiranter på en hæsblæsende BaseCamp i et helt døgn bliver testet på både fysik, psyke og samarbejdsevner.
 
Som Wildlife Reporter bliver man uddannet i WWF Verdensnaturfondens WildSchool, der hvert år sender unge mellem 13-17 år ud i verden for at sætte fokus på en aktuel kritisk sag.

De unge reporteres opgave er at researche, interviewe forskere, skrive artikler, filme videodagbøger, stille op til ’live’ interviews i radio og tv og på anden vis rapportere hjem om, hvordan klimaforandringerne påvirker isbjørnen og Arktis’ andre sårbare dyr og natur – og ikke mindst, hvordan vi alle kan være med til at gøre en forskel for klimaet ved at tænke over vores forbrug og adfærd.
 
Ansigt til ansigt med isens konge
Isbjørnen er verdens største landlevende rovdyr og tilbringer det meste af sit liv på og omkring den arktiske havis.

Den globale opvarmning, der betyder, at havisen smelter, er den største trussel mod isens konge. Isbjørne er nemlig helt afhængige af havisen til at jage.

Når havisen hvert år smelter tidligere på foråret og gendannes senere på efteråret, tilbringer isbjørnene længere perioder uden mad. Det påvirker både deres helbred og betyder, at de får færre unger. Men det betyder også, at de søger mod byerne for at finde føde, hvilket giver sammenstød med de lokale.
 
”Klimaet er hamrende vigtigt, og et af de mest alarmerende problemer, vi står over for i dag. Når temperaturen stiger, har det store konsekvenser for natur og dyreliv over hele kloden – fra den lille honningbi til den mægtige isbjørn. Men også for millioner af mennesker, der mister deres hjem eller fødegrundlag på grund af oversvømmelser, tørke og orkaner,” understreger Gitte Hemmingsen, leder af WWF’s WildSchool og fortsætter:
 
En oplevelse for livet
Sidste års Wildlife Reporters, der var på haj-ekspedition i Skotland med WWF, var Amalie Corfix og Mads Keis Jepsen (begge 17 år) fra Lynge i Nordsjælland, Amalie Myrup Wetche og Amalie Schjøt-Pedersen (begge 14 år) fra Hinnerup i Østjylland, og Alberte Sally Busk og Ella Katrine Suurballe Frederiksen (begge 16 år) fra Faaborg på Fyn.
 
”WildSchool har givet os en mulighed for at blive hørt, og vi er taknemmelige for at have fået æren af at være Wildlife Reporters. Som Wildlife Reporter lærer man så meget mere end ved kun at sidde på skolebænken, fordi man får lov at mærke helt tæt på – på egen krop – hvad vores forbrug og adfærd gør ved naturen,” siger Mads Keis Jepsen fra Lynge i Nordsjælland, der var Wildlife Reporter 2016.
 
WILDSCHOOL 2017

  • WWF’s skolekampagne sætter under overskriften ”Tør du se isbjørnen i øjnene?” fokus på, hvordan klimaforandringerne påvirker isbjørnen og Arktis’ sårbare natur og dyreliv.
  • WildSchool er for unge mellem 13 og 17 år fra hele landet.
  • Tilmeldingen er åben fra 1. nov.-22. jan. på www.wildschool.dk
  • De 50 udvalgte aspiranter skal på BaseCamp i enten Skandinavisk Dyrepark 25.-26. februar, Aalborg Zoo 11.-12. marts eller Zoologisk Have København 24.-25. marts.
  • Ekspeditionen til Svalbard finder sted 5.-9. juli 2017 – som Wildlife Reporter skal man afsætte tid til pressearbejde og lign. både før og efter rejsen.                                                                 

SIDEN 2010…

  • Er 88 seje unge kommet gennem nåleøjet og været med WWF på ekspedition.
  • Har 597 håbefulde aspiranter deltaget i WildSchools BaseCamps.
  • Har 43.300 søgt om at blive Wildlife Reporter.
  • Har 153.000 elever over hele landet hørt foredrag om WWF’s arbejde med miljø, natur og klima. 

FAKTA OM KLIMA OG ISBJØRNE

  • I oktober var alle arktiske havområder, der ikke er dækket af is, 4 grader varmere end normalt.
  • Havisen i Arktis er skrumpet 1,6 mio. km2 siden 1979.
  • De seneste 16 måneder har alle sat varmerekord som den varmeste måned globalt siden 1880.
  • Isbjørnen er kategoriseret som ”sårbar” af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN.
  • Der lever mellem 22.000-31.000 isbjørne i Arktis, heraf ca. 2.500 på Svalbard.