Stig Langvad fylder 60

Forfatter billede

Fødselaren blev fysisk handicappet som 16-årig i en knallertulykke og har været kørestolsbruger siden.

Han var formand for Danske Handicaporganisationer (DH) 2000-2014. Både den store paraplyorganistion og dens 33 medlemmer er i stigende omfang involveret i internationalt virke, herunder udviklingsbistand – se her

Det globale perspektiv understreges af, at Stig Langvad er valgt af medlemslandene i FN til den internationale komité af eksperter til overvågning af Handicapkonventionen 2011-2018.

Han blev i juni i år personligt genvalgt til FN's Handicapkomite.

Pr. 1. september 2014 overgik han til Fonden Real Dania fra DH, hvor han har siddet i hovedbestyrelsen siden 1989

Langvad omtalte DH som "på mange måder min livsmission", da han trådte fra. "Men hver ting til sin tid. Jeg trives med at gøre en forskel, og i den forbindelse har jeg fået en mulighed, jeg ikke kan sige nej til", lød det. 

Han arbejder nu i fonden med det, han brænder mest for, nemlig at påvirke samfundsudviklingen i en retning, hvor der er plads til og accept af alle mennesker uanset alder, køn, handicap, sygdom, religion, etnisk oprindelse med videre.

At Stig Langvads engagement er stort kommer til udtryk i hans retorik, hvor han aldrig er bleg for at sætte tingene på spidsen.

Hos Fonden Realdania er Stig Langvad med til at sætte fokus på, hvordan samfundet, i et bredt fællesskab, kan indrettes, så det i højere grad fremmer forståelse for og respekt af befolkningens mangfoldighed.

Blandt sine mange tilllidshverv er han medlem af bestyrelsen for Institut for Menneskerettigheder i København.

Fakta om ham 

Stig Langvad blev født i Aarhus i 1956. Han kørte i 1973 galt på sin knallert og fik et lammende brud på en nakkehvirvel i rygsøjlen. Det resulterede i et års genoptræning og et permanent liv som kørestolsbruger med hjælpeordning.

Stig Langvad blev i 1984 cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet. Fra 1985 var han fuldmægtig i Aarhus Kommunes, men stoppede på grund af fysiske komplikationer i 1997.

Herefter begyndte han som frivillig i Dansk Handicap Forbund og RYK (Rygmarvsskadede i Danmark), og i 2000 blev han valgt som den syvende formand for De Samvirkende Invalideorganisationer, der i 2008 skiftede navn til Danske Handicaporganisationer. 

I 2012 blev han optaget i Kraks Blå Bog, som indeholder biografier af de mest betydningsfulde nulevende danskere, grønlændere og færinger.

Stig Langvad flyttede fra Aarhus i 2009 og bor i dag i Kokkedal. Han følger dog stadig AGF og er i det hele taget stolt af sin fødeby og sin århusianske accent. 

 "Selv om målgruppen bliver bredere og samarbejdet sker på et fælles værdigrundlag, er det essensen af det, som jeg har arbejdet for hver dag og er glad for at kunne kaste mig over opgaven i Fonden. Det er det samme perspektiv, der ligger til grund for arbejdet i FN, og derfor kommer jeg også til at fortsætte med dette på internationalt plan i FN regi med særlig fokus på handicapkonventionen", har han sagt.

Thorkild Olesen fra Dansk Blindesamfund ny formand i DH

Stig Langvad fratrådte med omgående virkning, og ny formand blev i henhold til vedtægterne DH's næstformand Thorkild Olesen, som også er formand for Dansk Blindesamfund. En post han blev valgt til i 2009.

Thorkild Olesen er født i 1970 i Ringkøbing og cand.mag. i historie og religionsvidenskab fra Aarhus Universitet. Han har været synshandicappet hele livet som følge af medfødt grøn stær og helt blind siden 1992.

Han har været en del af den danske handicapbevægelse de seneste 20 år, bl.a. som formand for Dansk Blindesamfunds Ungdom. I dag sidder han desuden i Det Centrale Handicapråd.

Se meget mere om Langvad på http://www.stiglangvad.dk