”If Gambia can – anyone can”

yahya_jammeh_gambia
Gambias præsident, Yahya Jammeh, som har været ved magten siden 1994, anklages fra flere sider for menneskeretskrænkelser.
Foto: Det Hvide Hus (Wikipedia/public domain)
Laurits Holdt

2. december 2016

Torsdag var der præsidentvalg i den lille vestafrikanske stat Gambia, der ligger som en kile ind i Senegal langs Gambia-floden, som flyder ud i Atlanterhavet. Det er det mindste land på det afrikanske kontinent med blot små to millioner indbyggere.

Ifølge BBC har oppositionskandidaten Adama Barrow fra United Democratic Party vundet valget og den siddende præsident, Yahya Jammeh, vil ifølge formanden for valgkommisionen anerkende resultatet, rapporterer BBC.

”Robert Mugabe er den næste”

På det sociale medie Twitter flyder det ind med glædesudbrud og lykønskninger under tagget #GambiaDecides og #Gambia.

Én skriver ”If #Gambia’s Yahya Jammeh can be defeated at the ballot box – and ALL indications are that he has – then anyone can. Anyone.” med henvisning til at det åbenbart er lykkes en befolkning at stemme en autokratisk leder ud af præsidentembedet.

En anden følger op og skriver ”Robert Mugabe is next”

Yammehs femte valg

Den til tider kontroversielle præsident Jammeh stillede op for femte gang.

Landet blev uafhængigt i 1965 og har endnu til gode at overdragelsen af magten går fredeligt til. Den seneste – og hidtil eneste – magtoverdragelse var i 1994, hvor den daværende løjtnant Jammeh kom til magten ved et kup.

I årene fra uafhængigheden sad Dawda Jawara fra Peoples Progressive Party (PPP) på magten. Der blev holdt valg hver femte år og hver gang vandt PPP. Efter korruptionsanklager mod styret og en generel utilfredshed i militæret, blev der gennemført et kup.

Op til valget er der blevet indført en række restriktioner på det offentlige liv. For eksempel har det været ulovligt at demonstrere og dagen før valget blev det lukket ned for internettet og internationale telefonforbindelser. Fredag blev der dog igen lukket op for adgangen til internettet.

Valg med kugler

Vælgerne skulle ikke udfylde en stemmeseddel når de afgav deres stemme. I stedet skulle de lægge en lille stenkugle i en farvet beholder – hvor farven viser hvilken kandidat den tilhører. Metoden skal gøre det nemmere for folk, der ikke kan læse og skrive at deltage i valget.
desuden skal det gøre det sværere at snyde.

Ved det seneste valg i 2011 var der blot to ugyldige stemmer, skriver BBC. De var ugyldige, fordi kuglerne var placeret oven på beholderne.

Undertrykkende og progressiv

Yahya Jammeh er en farverig karakter men også en brutal hersker. Han har bl.a. fortalt, at han kan helbrede aids og infertilitet. Han har dog ikke formået at helbrede hele befolkningen for den frygtede sygdom. Ifølge FN-organisationen UNAids lever mellem 17.000 og 25.000 gambianere med aids og i 2015 døde omkring 1.000 af den.

Som leder af landet har han stået for en hård linje over for kritikere og opposition. I april blev en række oppositionsledere fængslet efter de havde deltaget i demonstrationer.

Landet er kategoriseret som ”ikke frit” af organisationen Freedom House, der hvert år bedømmer graden af frihed i alle verdens lande.

I oktober meddelte regeringen at landet vil trække sig ud af den internationale straffedomstol.

Men på nogle områder er Yammeh også progressiv. Han har således forbudt børneægteskaber og kvindelig omskæring. Ingen af delene hører til i islam eller et moderne land, har han udtalt.

65 procent af befolkningen er under 25 år og har således ikke nogen erindring om et Gambia uden Yammeh som præsident.