Frankrig og De Forenede Arabiske Emirater har været frontløbere til en ny fond, der skal forhindre terrorangreb på bevaringsværdig verdenskulturarv, stoppe for sortbørshandel med stjålne arkæologiske genstande og genopbygge historiske hotspots, som er blevet ødelagt af krig.
Initiativet er blevet til i et samarbejde med UNESCO og blev endelig vedtaget på den internationale konference ’Safeguarding Endangered Cultural Heritage’, der blev holdt i Abu Dhabi d. 2.-3. december.
Ønsker klare retningslinjer
Fondens initiativtagere håber på at kunne skabe et sikkerhedsnetværk, hvor bevaringsværdig kunst kan opbevares uden for deres oprindelsesland, så længe de er truet af krig og ødelæggelse. Men det forslag stiller især Grækenland og Egypten sig kritiske overfor. De vil forsikres om, at de udsendte genstande bliver returneret til oprindelseslandet, når faren er drevet over. Det skriver Al-Jazeera.
Grækenland har længe kæmpet med England om at få forskellige oldtidsskulpturer retur til Parthenontemplet på Akropolis i Athen. Skulpturerne, der i dag er udstillet på British Museum i London, blev taget af den britiske diplomat Lord Elgin i begyndelsen af 1800-tallet. Allerede dengang førte fjernelsen af dem til en diskussion af, hvem der ejer de antikke artefakter, og om de bør returneres til oprindelseslandet.
Aktuel fond
Offentliggørelsen af fonden kommer netop samtidig med, at de schweiziske myndigheder har beslaglagt stjålne antikviteter fra Syrien, Yemen og Libyen. Genstandene er blevet fundet i toldfrie opbevaringsvarehuse i Schweiz.
I dag er det især lande som Syrien, Irak, Afghanistan og Mali, der har været ramt af massive ødelæggelser af uvurderlig kulturarv. Ødelæggelserne er foretaget af forskellige religiøse terroristgrupper, som Islamisk Stat i Syrien og Irak, der ikke mener, at denne form for kunst hører hjemme i deres religion.
I løbet af 2017 vil en konference følge op på fonden og vurdere, hvilke projekter der først skal have fondens finansielle hjælp.