Samuelsen: Danmark støtter den hårdt pressede syriske opposition

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

”Den moderate syriske opposition er under pres og mit hovedbudskab i dag til dem var: Danmark støtter jer og jeres arbejde og det gør vi politisk og økonomisk", sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter mødet ifølge en pressemeddelelse fra udenrigsministeriet.

"Jeg udtrykte også min skarpe fordømmelse af overgrebene i Aleppo og håb om, at våbenhvilen bliver overholdt, så de indespærrede civile kan blive reddet", lagde Samuelsen til og uddybede:

"Hijab og Al-Abdah gav mig et rystende indtryk af de forfærdelige forhold i Aleppo og resten af Syrien. For mig står det klart, at vi – sammen med vores internationale partnere – skal gøre hvad vi kan for at lægge pres på regimet og Rusland samt Iran. Og at vi skal fastholde vores støtte til den moderate syriske opposition".

"Vi støtter De Hvide Hjelme, der yder essentiel livreddende nødhjælp, og Det Frie Syriske Politi, som er med til at fremme sikkerhed i lokalsamfundene".

"Og vi støtter det syriske civilsamfund og arbejdet med at indsamle beviser, som kan være med til at dokumentere de grove overtrædelser af menneskerettigheder, der sker”, anførte Anders Samuelsen.

Om Syriens oppositionelle

Den syriske oppositions forhandlingskomité (High Negotiation Commission, HNC) blev dannet i december 2015, og udgør oppositionens delegation under de FN-ledede forhandlinger, som skal nå til enighed om en politisk løsning på konflikten i Syrien.

HNC ledes af Dr. Riyad Hijab og består af repræsentanter fra oppositionens væbnede og politiske grupperinger, herunder Etilaf.

Den syriske oppositionskoalition (Etilaf) blev dannet i november 2012, og ledes af Anas Al-Abdah.

Etilaf udgør den mest centrale syriske oppositionsplatform, som samler flere politiske grupper, og er tidligere blevet anerkendt som legitim repræsentant for det syriske folk af flere end 100 lande, herunder Danmark. 

De danske støtteprogrammer

Udover via den særlige danske udsending til den syriske opposition har Danmark indirekte ydet støtte til den moderate opposition via det danske overgangsprogram for Syrien i 2014-2015 på 113 mio. kr., det danske stabiliseringsprogram for Syrien i 2015-2016 på 100 mio. kr. og senest det nye treårige danske regionale stabiliseringsprogram for Irak og Syrien for 2016-2018.

Dette program omfatter bl.a. støtte til det Frie Syriske Politi (FSP), White Helmets (civile beredskabshold), Syria Recovery Trust Fund (SRTF) samt støtte til FNs arbejde for at få en politisk løsning på konflikten istand.

I år giver Danmark 19 mio. kr. til det Frie Syriske Politi og 20 mio. kr. til syriske civilsamfundsaktører Baytna og The Day After, der anses som vigtige aktører i opbygningen af et mere demokratisk Syrien.

The Day After arbejder som led i sit transitionsprogram med civilsamfund inde i Syrien, hvor NGOen bl.a. foretager meningsmålinger, dialogaktiviteter og dokumenterer skøder og retslige dokumenter til brug for en fremtidig politisk overgang (til et evt. nyt styre, red.).

Civilsamfundscentret Baytna, som har base i det sydlige Tyrkiet, er et samlingspunkt for NGOer, der ad den vej kan få træning og midler til projekter med fokus på bl.a. menneskerettigheder og demokrati i de områder af Syrien, der kontrolleres af oppositionen mod præsident Assad.