Et bredt flertal i Folketinget har onsdag indgået et forlig om Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi. Forliget er det første forlig om Danmarks udviklingspolitik, og det første forlig, som den nye trekløverregering bestående af V, K og LA, har indgået.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) glæder sig over, at et så bredt forlig står bag strategien. Det giver ro om Danmarks udviklingspolitik, og det styrker Danmarks stemme i verden, siger hun i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet onsdag.
S: Bidrager til vækst og jobs
Tilfredshed fra Globalt Fokus
Globalt Fokus, der er platform for ca. 80 folkelige organisationer, som arbejder med udvikling, humanitært arbejde og miljø, ser med tilfredshed på den udviklingspolitiske og humanitære strategi.
Endelig noterer han sig den minimumsgaranti der skal sikre, at den danske udviklingsbistand ikke kommer under 0,7 procent af BNI.
EL: Hovedfokus er forsat på dansk egeninteresse
Han er meget bekymret for, at strategien kaster yderligere brænde på bålet i regeringens historiske angreb på dansk udviklingssamarbejde:
Christian Juhl mener, at finanskrisen med l tydelighed har vist, at frihandel, vækst og privatisering, hverken skaber mindre ulighed, flere jobs, mere fred, demokrati eller retfærdighed.
WWF: Strategien er til et 4-tal
WWF Verdensnaturfonden er ikke helt tilfredse med den nye udviklingsstrategi. Jacobs Fjalland, der er Verdensnaturfondens internationale programchef, giver strategien et 4-tal efter den nye karakterskala. Den har klaret sig over stregen og er bestået, mener han.
Glade forligspartier
Blandt forligspartierne har de fleste fået noget med sig.
I Venstre glæder udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen sig over det markante skifte der betyder, at det fremover bør være udgangspunktet, at dansk udviklingsbistand er betinget af hjemsendelsesaftaler for afviste asylansøgere.
Alternativet glæder sig over, at uligheds- og fattigdomsbekæmpelse, bæredygtighedsmålene, sundhed og bekæmpelse af klimaforandringer er kommet ind i den endelige strategi.