Folkekirkens Nødhjælp: Trump trækker klimastøtten – EU og Danmark må træde til

cimg1188
Thomas Jazrawi

Den amerikanske præsident har haft travlt i sine første fjorten dage i embedet, og præsidentielle dekreter er flydt i en lind strøm fra Det Hvide Hus, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemeddelelse. 

Nu er turen kommet til klimaet. Donald Trump har netop fremsat et lovforslag, der vil forbyde amerikanske bidrag til FN's klimapanel, klimakonventionen og den grønne fond.

Sidstnævnte står for FN’s støtte til fattige og særligt udsatte lande, der allerede nu mærker konsekvenserne af klimaforandringerne, og som mangler ressourcerne til at håndtere dem.

”Går dette lovforslag igennem, svigter USA fuldstændig deres ansvar over for verdens fattigste. USA har i årevis udledt langt flere drivhusgasser end noget andet land, så de bærer en stor del af ansvaret for rodet, men sender regningen for oprydningen til verdens fattigste,” siger klimarådgiver i Folkekirkens Nødhjælp Mattias Söderberg.

Han påpeger, at Folkekirkens Nødhjælp hver eneste dag ser konsekvenserne af klimaforandringerne i de fattigste lande i Afrika og Asien.

”I et land som Malawi er der oversvømmelse det ene år og ekstrem tørke det næste, og forskningen peger på, at den slags vejrforhold kun forstærkes af klimaforandringerne,” siger Mattias Söderberg.

Malawi er et af verdens fattigste lande, fortæller han, og mens vi i Danmark har råd til at anlægge effektiv kloakering, lave skybrudsplaner og bygge diger, har de i Malawi brug for økonomisk hjælp til at tilpasse sig klimaforandringerne. Det er netop denne form for hjælp, FN’s grønne fond skulle finansiere.

Lys i mørket

Hvis den amerikanske regering trækker sin andel af støtten til FN’s klimarbejde, betyder det ikke, at arbejdet ikke kan fortsætte. Men FN skal finde pengene et andet sted.

”Det er en mulighed for Danmark og EU til at vise lederskab. Vi skal med vores engagement i klimaet og udviklingslandene inspirere verdens øvrige lande og vise, at vi stadig kan gøre noget, hvis vi går sammen. Også uden USA,” siger Mattias Söderberg og fortsætter:

”Det er ikke verdens fattigste, der har skabt klimaforandringerne, men os i de mest udviklede lande, så vi skal også hjælpe dem med at tackle konsekvenserne. I Danmark bryster vi os ofte af, at vi går forrest for at hjælpe verdens fattigste, og her er der mere end nogensinde brug for, at nogen gør det.”