Et klima med ørken og tørke har tvunget Israel til at investere massivt i vandteknologi for at sikre vandforsyningen til både befolkning, landbrug og industri. Når danske virksomheder har udviklet løsninger, der eksempelvis kan pumpe vand ud til forbrugere med et minimum af spild og rense spildevand med et overskud af elektricitet, så er det løsninger, der kan bruges i Israel.
Samtidig er Israel et af de lande i verden, der investerer flest penge i forskning og udvikling, og israelske virksomheder er på mange områder ligesom de danske verdensførende. Der er derfor et stort potentiale i at styrke samarbejdet mellem danske og israelske forskningsinstitutioner og virksomheder, og netop vandteknologi vil være et af fokusområderne for det nyåbnede Dansk Innovationscenter i Tel Aviv, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i dag tager til Israel for at besøge.
– Danmark og Israel har forskellige styrker og udfordringer. Israel er et af de bedste lande i verden til at tiltrække forskningsmidler. Det kan vi lære af i Danmark. Israel står til gengæld over for alvorlige miljømæssige problemer på grund af vandmangel og vandforurening. Her kan Danmark levere nogle af verdens bedste løsninger. Derfor vil et styrket bånd være til gavn for Danmark og Israel, siger Esben Lunde Larsen.
Under besøget skal miljø- og fødevareministeren blandt andet mødes med den israelske miljøminister. Israel er udfordret af miljøproblemer på grund af stigende befolkningstilvækst og mangel på vand og grundvandsforurening.
Esben Lunde Larsen skal tale med sin kollega om cirkulær økonomi, genanvendelse og udnyttelse af ressourcerne i spildevand og rensning af miljøfarlige stoffer som mikroplast i spildevand. Det er områder, hvor danske virksomheder og forsyningsselskaber er i international topklasse.
Desuden skal ministeren mødes med borgmesteren i Haifa, hvor danske DHI er engageret i et større projekt om beskyttelse og sikring af følsomt havmiljø.