What Young Men Do
Jon Haukeland
International premiere: 2016
Spilletid: 100 minutter
Filmen spiller på CPH:DOX: 20. marts kl. 20.00 i Empire Bio, 22. marts kl. 12.15 i Cinemateket og 25. marts kl. 15.00 i Empire Bio
I retssalen zoomes der skiftevis ind på de tre unge mænd, der er tiltalt for grove røverier. Afgørelsens time nærmer sig, og af bar spænding for udfaldet hænger tilskuerens egen underkæbe omtrent ligeså lavt som hovedpersonen Noahs, der er anklaget som medskyldig; ”Jeg følte ikke, at jeg havde et valg, men jeg vidste ikke, om jeg kunne sige det i retten.”
Konsekvenser af livets valg
’What Young Men Do’ er en coming-of-age dokumentar, der skildrer livet for teenagedrenge, der er vokset op i et af Norges socialt belastede boligkvarterer. Vi får indblik i, hvilke udfordringer og identitetskriser der spiller ind for de unge fyre på kanten af samfundet. Ved at lære det på den hårde måde forsøger Noah og hans venner Tim og Hachim at finde deres plads i livet.
Vi følger hovedpersonen Noah, der for at undgå fængsling skal følge anvisninger såsom stoffrie tider og fast skolegang, som myndighedernes opfølgningsteam har stukket ud. For at sikre den nye livsstil skal Noah flytte væk fra den dårlige indflydelse, som det socialt belastede område og hans venner byder ham. Fortællingen er dermed bygget op omkring den klassiske ’hjem-ud-hjem-komposition’, idet Noah alligevel ikke kan holde sig helt væk fra sin hjemstavn.
Nogle af filmens væsentligste pointer er at illustrere udfordringen i at tage de rigtige valg og kampen for at finde sin rolle i livet. Til trods for at de nye hjemlige rammer både byder på frisk læring, søde venner og endda en køn pige, føler Noah ikke, at der er behov for ham, som der var i det gamle område, hvor hans rolle var at skabe ro, når de andre følte sig pressede.
Han bebrejder opfølgningsteamet for ikke at anerkende, hvilken betydning hans rolle havde, men når dog til én ud af mange åbenbaringer, da Tim og Hachim igen anklages for vold. Det får ham til at reflektere over opfølgningsteamets negative syn på drengene:
”Hvis de havde ret om mine venner, hvem er jeg da?” spørger han.
Citatet fungerer som henvisning til udviklingen af Noahs selvopfattelse, der er let påvirkelig af, hvad andre mennesker siger og gør. Et af filmens helt store temaer er nemlig, hvor afgørende livets valg er – især dilemmaet mellem at holde livlinen til sit bagland eller at gå ad mere nye stringente veje.
Som det er set før, kan aldersforskel være afgørende for rollefordelingen mellem unge i et hvilket som helst miljø. ’De ældre’, som Noah kalder dem, består af hårde kriminelle, som får de yngre lokket ind i deres skumle planer. I en af filmens vigtigste scener søger Noah råd hos den mere erfarne Hugo, som er villig til at hjælpe, når udfordringerne spidser til.
Der tales åbent om, at selvom de unge ser op til de ældre og ønsker at være en del af fællesskabet, har konsekvenser også gjort de ældre klogere, og de ønsker ikke, at deres trælse erfaringer skal ramme de yngre generationer.
Hyldest til venskaber
’What Young Men Do’ er interessant vinklet som hybriddokumentar, hvor de unge karakterer spiller sig selv, og hændelserne er fra virkelighedens verden. Til trods for retssagens relevans set i et samfundsperspektiv, formår filmen desværre ikke at fremstå særlig kritisk eller debatterende. Derimod er det en vigtig pointe i sig selv, at drengenes etniske baggrunde ikke nævnes, men at det i stedet er deres elskede socialt udsatte boligkvarter, der fremstår som de eneste rødder af betydning.
Det går ligeledes godt i spænd, at man på ingen måde får indtryk af forældre, hvilket både kan være en kritik af deres eventuelle fravær og samtidig give direkte adgang til Noahs tanker og løbende åbenbaringer. Med virkemidler som skateboard, der får ham til at svæve, og tunge hiphop beats, der holder ham nede på jorden, kommer vi tæt på refleksionerne for en ung mand, der føler sig presset i et liv, der både går op og ned.
Dokumentaren ’What Young Men Do’ er en hyldest til venskaber, der trods udfordringer holder gennem tykt og tyndt. For ifølge Noah er det trekløver, han danner med Tim og Hachim ligesom et kontinent, og selvom sådanne ofte udsættes for naturkatastrofer, forbliver de fortsat kontinenter.
På den måde er deres venskab en inspiration for os tilskuere til at holde fast i vores nære, når livet udfordrer os mest.
CPH:DOX er en af verdens største dokumentarfilmfestivaler. På deres hjemmeside skriver festivalen, at man med afsæt i dokumentarfilmen sigter mod "at bygge bro mellem film og en bred vifte af relaterede kunstformer." CPH:DOX har eksisteret siden 2003, og i år løber festivalen over 10 dage fra torsdag d.16. til søndag d.26. marts. Gå selv på opdagelse i festivalens program.