Ved lanceringen i House of Green i Industriens Hus blev Danmarks første eksportstrategi for energiområdet lanceret ved præsentationer af ministre, Dansk Industri og Dansk Energi.
Danmarks første eksportstrategi for energiområdet skal styrke samarbejdet mellem Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet og energibranchen.
Visionen for den nye eksportsstrategi er at Danmark skal forblive foregangsland og udnytte sine styrkepositioner på energiområdet, og at Danmark i endnu højere grad skal kendes for at være eksportør af bæredygtige systemløsninger til energisektoren – målet er at fordoble eksporten af energiteknologi fra ca. 70. mia. kr. i 2015 til over 140 mia. kr. i 2030, som minimum.
"Danmark har vist, at vi kan noget på det her område – at vi ikke bare har en energiforsyning som er helt i front, men vi har en lang række både store og små virksomheder, som virkelig kan noget, når det handler om grøn omstilling. Og de er godt på vej – vi står rigtig stærkt, " sagde Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Chr. Lilholt (V).
I dag er Danmarks største eksportmarkeder for energi EU-lande og USA, men der forventes at åbne sig nye muligheder i udlandet, især set i kølvandet af Paris-aftalen og FN’s verdensmål, som lægger op til øgede investeringer i bæredygtig energi verden over.
Det International Energiagentur vurderer at en fuld implementering af Paris-aftalen vil kræve investeringer verden over svarende til mere end 13.500 mia. USD i energieffektivitet og nye bæredygtige teknologier frem mod 2030. Lars Chr. Lilleholt pointerede ved lanceringen det store potentiale i kølvandet på Paris-aftalen og vigtigheden af at understøtte erhvervslivet i Danmark, men også at øget myndighedssamarbejde er vejen frem for dansk eksport.
I forbindelse med eksportstrategien vil nye initiativer blive sat i værk, og eksisterende aktiviteter vil blive videreført. Blandt disse er forlængelse af bilaterale energi- og klimasamarbejder med Kina, Mexico, Sydafrika og Vietnam samt nyt samarbejde med Etiopien. Myndighedssamarbejderne i disse lande vil fremadrettet fokusere på større inddragelse af den private sektor. Udover disse er andre fokusområder for eksportstrategien for energiområdet bl.a. Sydafrika, Indonesien og Tyrkiet.
"Vi kan åbne nogle døre, vi kan lave nogle fremstød og etablere samarbejder mellem nogle lande, men når det handler om at følge opgaven ud og løse den, så er der kun erhvervet til at løse den," udtalte Lars Chr. Lilholt.
I Sydafrika og Etiopien er fokus på at udbygge vindkapacitet, hvor fokus i lande som Vietnam og Indonesien er på integration af vedvarende energi og energieffektivitet. Indien forventes at blive et af de helt store nye markeder for dansk energieksport, og fokus vil være på omstilling til vedvarende energi, fleksibilitet i elsektoren, vindenergi og energieffektivitet. Energi,- Forsynings- og Klimaministeriet indgår i Udenrigsministeriets udviklingsfinansierede vækstrådgiverordning og udover de eksisterende vækstrådgivere i Indonesien og Tyrkiet, vil der i løbet af 2017 blive indsat en vækstrådgiver i Indien som led i den nye strategi.
Danmarks største eksportmarkeder for energiområdet er Tyskland, Storbritannien og USA, vil der også komme fokus på vækstmarkeder. Med undtagelse af Kina udgør vækstmarkeder en meget lille del af den samlede danske eksport af energiteknologi, men med voksende globalt fokus på bæredygtige energimodeller.
Udviklingsminister Ulla Tørnæs benyttede lejligheden til at fremhæve Afrikas største vindmøllepark ved Lake Turkana i Kenya, og fokuserede ligeledes på et bedre samarbejde med erhvervslivet. Vindmølleparken ved Lake Turkana er blevet realiseret i samarbejde mellem Vestas, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og Eksportkreditfonden (EKF) og de 365 vindmøller forventes at kunne levere 15-20% af Kenyas samlede elkapacitet.
Energiområdet er i dag ansvarlig for 11% af Danmarks samlede eksport og beskæftiger omkring 56.000. Det estimeres at øget eksport af energiteknologi kan øge beskæftigelsen i Danmark med op til 34.000 inden 2030.