Tørnæs vil lave globale bootcamps for kvinders rettigheder

voa
Tørnæs og hendes hollandske kollega, Lilianne Ploumen, på konferencen i Bruxelles i marts.
Foto: VOA (arkiv)
Forfatter billede

Under overskriften ”SheDecides” samlede Tørnæs fredag repræsentanter fra 12 lande, organisationer, civilsamfund og private fonde for drøfte konkrete initiativer, der skal fremme kvinders sundhed og rettigheder globalt.

SheDecides bevægelsen er blevet til på baggrund af den amerikanske administrations genindførsel af Global Gag Rule. Støtterne af SheDecides rejste under et møde i Bruxelles i marts finansiering som reaktion på Global Gag Rule, mens mødet i Washington havde til formål at iværksætte politiske initiativer.

”Kampen for kvinders sundhed og rettigheder i udviklingslandene er under pres, og derfor er vores støtte vigtigere end nogensinde. Vi skylder alle verdens piger retten til at bestemme over deres egen krop, liv og frihed. Det er ikke bare det rigtige at gøre – det er også afgørende for at sikre global vækst og udvikling. Ikke mindst i udviklingslandene,” siger Ulla Tørnæs i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

”Det var fantastisk at opleve, at den store energi, som SheDecides blev lanceret med i Bruxelles i marts, stadig lever. Alle bidrog med spændende ideer og tanker, og alle var meget opsatte på, at vi skal bringe SheDecides bevægelsen videre. I dag har jeg taget initiativ til at lave en række globale bootcamps, hvor vi sætter familieplanlægning, seksualundervisning og kvinders sundhed og rettigheder på dagsordenen sammen med vores partnere i udviklingslandene. Jeg er overbevist om, at en tættere alliance mellem nord, syd, regeringer, civilsamfund og private aktører vil skabe mere viden, større tillid og en stærkere fælles forståelse for, at hele verden vinder, når vi investerer i piger og kvinder. Det håber jeg, at de nye bootcamps kan bidrage til,” siger Tørnæs.

SheDecides bevægelsen er en reaktion på ’Global Gag Rule’, den amerikanske regerings nedskæringer på støtten til organisationer, der arbejder for kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder i udviklingslandene.

På konferencen i marts måned bidrog Danmark med 75 millioner kroner til de berørte organisationer. I alt blev der indsamlet 1,3 mia. kroner på konferencen.