Finansministeren til New York for at aflægge rapport om Danmarks bidrag til FN’s verdensmål

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Finansminister Kristian Jensen (V) er i New York 17.-19. juli, hvor han fremlægger en rapport til FN, der beskriver, hvordan Danmark vil bidrage med at opnå FN’s 17 verdensmål i FN’s hovedkvarter, skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringens bidrag tager udgangspunkt i regeringens handlingsplan for FN’s verdensmål.

”Danmark er et foregangsland, når det handler om at skabe bæredygtig udvikling både i Danmark og i udviklingslandene. Regeringen forventer bl.a. at lancere en Verdensmålsfond i 2018, som skal investere i bæredygtige projekter i udviklingslandene. Derudover har vi også forpligtet os til, at ny lovgivning skal vurderes i forhold til verdensmålene,” siger finansminister Kristian Jensen og fortsætter:

”Den forpligtelse gør, at vi hele tiden har målene og ambitionen om at føre dem ud i livet med i vores daglige arbejde. Jeg glæder mig derfor til at præsentere vores rapport for FN. Som med alle eksamensopgaver, så håber jeg selvfølgelig, at medlemslandene og andre partnere i FN er lige så begejstrede for vores handlingsplan, som jeg selv er.”

Læs mere: Regeringen lancerer ny Verdensmålsfond (21.09.2016)

Verdensmålsfonden forventes at have en kapitalbase på 5-6 mia. kr. og en ambition om at mobilisere 30 mia. kr. yderligere i investeringer.

Samarbejde mellem staten og private

Fonden er et samarbejde mellem staten og private investorer. Dermed understøtter fonden det paradigmeskifte, som der er behov for i udviklingssamarbejdet fra offentlig til privat udviklingsfinansiering, skriver finansministeriet.

“Fonden er således med til at sikre, at Danmarks udviklingsbistand i stigende grad bliver katalytisk for private investeringer i bæredygtig udvikling, hvilket er afgørende for at realisere SDG’erne,” hedder det videre i pressemeddelelsen.

Udover regeringen har også civilsamfund, erhvervsliv, kommuner/regioner, unge og vidensmiljøer bidraget til rapporten.

”Jeg er også rigtig glad for, at rapporten indeholder bidrag fra forskellige repræsentanter fra det danske samfund. Det viser, at vi i Danmark kan løfte i fællesskab og dermed bidrage til at realisere verdensmål 17 om partnerskaber, hvilket er afgørende for nå visionen om en verden i balance i 2030," siger Kristian Jensen.

FN vedtog i september 2015 FN’s 17 verdensmål som en del af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling. Verdensmålene og 2030-dagsordenen er universelle og gælder alle verdens lande.

Et element af 2030-dagsordenen er, at landene med mellemrum stiller op til frivillige nationale eksamener (Voluntary National Review – VNR) i FN’s hovedkvarter i New York. Det er denne “eksamen” som finansministeren skal deltage i under sit New York-besøg.