Nyt panel skal samarbejde med danske politikere om verdensmålene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Det kræver samarbejde og nye partnerskaber, hvis Danmark skal nå FN’s 17 verdensmål i 2030. Derfor har Folketingets tværpolitiske netværk for FN’s verdensmål i denne uge nedsat et ”2030-panel”, skriver Kirsten Brosbøl, der sidder i folketinget for Socialdemokraterne og er initiativtager til netværket.

2030-panelets medlemmer er nøje udvalgt af det tværpolitiske netværk og tæller 16 prominente danskere, som spænder bredt på tværs af det danske samfund (se medlemsliste herunder). Panelet skal supplere Folketingets tværpolitiske netværks politiske arbejde gennem sparring, input, analyser og arrangementer og forventes også at tage selvstændige initiativer til at drive dagsordenen omkring FN’s verdensmål fremad. Eksempelvis vil panelet i samarbejde med folketingsnetværket arrangere et stort årligt multi-stakeholder forum om FN’s verdensmål på Christiansborg i forbindelse med Folketingets åbning.  

Læs mere om det tværpolitiske netværk: Christiansborg har fået et tværpolitisk 2030-netværk (28.04.2017)

“Vi har etableret et stærkt, repræsentativt 2030-panel, som jeg forventer bliver en helt central aktør i arbejdet med FN’s verdensmål i Danmark. Panelet giver os politikere et forum for løbende dialog og sparring med mange af de grupper i vores samfund, der skal bidrage til at levere på verdensmålene. Jeg håber også, at vi via panelet kan række endnu bredere ud til flere aktører, f.eks. i samarbejde om enkelte verdensmål,” siger Kirsten Brosbøl, MF (S) og formand for det tværpolitiske netværk for FN’s verdensmål på Christiansborg, det såkaldte 2030-netværk. 

Et mere bæredygtigt Danmark

En af de stærkeste fortalere for FN’s verdensmål herhjemme er professor Steen Hildebrandt, Aarhus Universitet, som er nyudpeget medlem af 2030-panelet. Han ser panelet som manifestering af den bevægelse, som længe har været i gang omkring verdensmålene: 

“2030-panelet viser, hvordan målene har givet borgere på tværs af hele Danmark muligheden for at arbejde sammen for at skabe et endnu mere bæredygtigt Danmark. Af samme grund er jeg glad for, at jeg får mulighed for at bidrage med min viden i panelet,” siger Steen Hildebrandt. 

Som en af repræsentanterne for civilsamfundet er formand for Globalt Fokus, Laust Leth Gregersen, udpeget til panelet. Han mener, at panelet er udtryk for en helt ny kontrakt i Danmark: 

“Som jeg ser det, er verdensmålene en helt ny form for bæredygtig samfundskontrakt mellem verdens politiske ledere og verdens borgere. 2030-panelet er med til at stadfæste denne nye samfundskontrakt i Danmark, og jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet sammen med de øvrige medlemmer i panelet.”

2030-panelet mødes første gang i slutningen af august og forventes at afholde sin første større konference på Christiansborg i forbindelse med folketingets åbning i oktober. 

Panelets medlemmer

  • Anja Phillip, Formand i Forbrugerrådet Tænk 
  • Camilla Brückner, Direktør, UNDPs nordiske kontor & repræsentant for SDG partnerskabsforum
  • Claus Stig Pedersen, Direktør for bæredygtighed i Novozymes
  • Henrik Skovby, Bestyrelsesformand i Dalberg Group (ikke endelig bekræftet)
  • Jesper Nygård, Administrerende direktør i Realdania
  • Jonas Christoffersen, Direktør for Institut for Menneskerettigheder 
  • Karen Hækkerup, Administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer 
  • Laila Kildesgaard, Direktør for Kommunernes Landsforening 
  • Laust Gregersen, Formand for Globalt Fokus 
  • Morten Lehmann, CSR-chef i Dansk Erhverv
  • Nanna Højlund, Næstformand i LO
  • Sara Krüger Falk, Seniorrådgiver i DI & nationalt focal point for Global Compact
  • Simon Hansen, Regionsdirektør i C40 (netværk for 40 mega-byer, hvor København har fået lov at være med)
  • Steen Hildebrandt, Professor ved Århus Universitet 
  • Torben Möger Pedersen, Administrerende direktør i PensionDanmark 
  • Troels Dam Christensen, Sekretariatsleder i 92-gruppen