Våbenproducenten Heckler & Koch “trækker sig” fra at sælge våben i krigszoner og til lande, som ser stort på demokrati, menneskerettigheder og korruption.
Det fremgår af Heckler og Kochs nye forretningsstrategi og etiske retningslinjer, som blev vedtaget i august 2017.
Virksomheden lover, at den ikke længere vil sælge våben til en lang række områder og lande, herunder Saudi-Arabien, Israel, Egypten, De Forenede Arabiske Emirater, Tyrkiet, Malaysia, Indonesien og alle afrikanske lande.
I 65 år har Heckler & Koch solgt våben til regeringer verden over, hvor det blandt andet er blevet til store leverancer af maskingeværer, granater og håndvåben til Pakistan, Myanmar, Tyrkiet, Iran og Saudi-Arabien.
Mange af disse våben har sidenhen fundet vej til væbnede grupper og konflikterzoner verden rundt, fra Sri Lanka og Afghanistan til Den Centralafrikanske Republik.
Senest blev Heckler og Koch i 2010 afsløret i et ulovligt salg af maskingeværer til Mexico.
Med de nye retningslinjer, vil virksomheden fremover kun sælge sine våben til såkaldte “grønne lande”, dvs. Nato-lande, Japan, Australien, New Zealand, Schweiz og lande, som scorer højt på internationalt anerkendte demokrati- og korruptionsindekser, som eksempelvis Transparency Internationals korruptionsindeks.
Heckler & Kochs beslutning er, ifølge våbenanalytikere hos det amerikanske nyhedmedie NPR, verdens mest vidtgående og restriktive salgspolitik for en privat våbenproducent.
Det er også det første og eneste tilfælde, hvor en privat våbenproducent indfører en mere restriktiv eksportpolitik end den gældende lovgivning påkræver.
Heckler & Koch blev etableret i Oberndorf, Tyskland i 1948. Virksomheden havde i 2014 en indtjening på 102 millioner euro.
Det anslås, at cirka 15 millioner af virksomhedens populære G3-rifler cirkulere på det internationale marked – G3-rifler blev blandt andet brugt af loyalister til Libyens forhenværende leder Muammar Gaddafi i slaget om Libyens hovedstad Tripoli i 2011.