De ulideligt lette løsninger

640px-p31_l
I virkeligheden er det en forsvindende lille del af de enormt mange mennesker, der migrerer i Afrika, som forsøger at komme til Europa.
Foto: Irish Defence Forces (wikimedia/CC/arkiv)
Ane Nordentoft

4. november 2017

Lars Zbinden Hansen

Lars Zbinden Hansen, f. 1958 i Odense, korrespondent, journalist og forfatter – senest til bogen På kanten af asfalten – – Fra Kampala til Niamey og retur fra 2021.

Længerevarende ophold i København, Århus, Stockholm, Israel/OPT, Syrien, USSR, Uganda, Sydafrika, Marokko, Kenya, Togo, Rwanda, Jordan, Mali, Niger og nu bosiddende i Antananarivo, Madagaskar.

Lars har siden 1992 nået at snuse til 29 afrikanske lande, nord-syd-øst-vest, og prøver stadig at forstå noget af kontinentet.

Har en Professional Master i Afrika-studier.

Gift, to voksne børn.

Lars Zbinden Hansens tidligere blogindlæg.

”De fleste politikere har overhovedet ingen uddannelse. Mange af dem har svært ved at forstå komplekse sammenhænge.”

Svadaen kommer fra professor Anders Högberg fra det svenske Linnaeus Universitet, der er blevet bedt om at svare på, hvorfor politikere ikke tager sagkundskaben alvorligt, når det kommer til migration fra Afrika.

Högberg sidder i ekspertpanel sammen med to forskerkolleger i det første af en række seminarer om migration, som afvikles af Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS). Det er 1. november, og det er koldt og halvmørkt derude, og vi er i København, langt fra ”de migrant-producerende lande” hinsides Middelhavet.

Strømmen skal begrænses

Forskere har for længst dokumenteret, at det er fejlslagen politik at pumpe penge og bistand i ”migrantlandene”, hvis formålet er at standse migrationen mod Europa.

Øget bistand giver i teorien mere velstand, som giver flere råd til at tage af sted. Dermed øges ”strømmen” mod Europa også, lyder forskernes konklusion. Og det var jo ikke politikeres hensigt. Tværtom, skulle strømmen jo begrænses.

De to andre paneldeltagere er Jørgen Carling, som er forskningsprofessor ved The Peace Research Institute i Oslo og Priscilla Solano, forsker ved Sociologi-instituttet ved Lunds Universitet, og de er helt på linje med Högberg, der også afliver tesen om ”strømmen”, altså ideen om, at vi i Europa bliver oversvømmet med migranter fra Afrika.

Mere kompliceret end politiske ”one-liners” fremstiller det

Den holder ikke. I virkeligheden er det en forsvindende lille del af de enormt mange mennesker, der migrerer i Afrika, som forsøger at komme til Europa. De fleste flytter sig rundt på kontinentet eller internt i de afrikanske lande.

Det er der temmelig mange undersøgelser, der viser, blandt andet denne:

Flahaux, Marie-Laurence and Hein De Haas’s ”African Migration: Trends, Patterns, Drivers” (Comparative Migration Studies. 2016), https://comparativemigrationstudies.springeropen.com/articles/10.1186/s40878-015-0015-6

som hermed anbefales, hvis man vil give migrationsdebatten en ekstra tanke og dimension.

Og løsningen på ”migrations-problemet”?

Hmm!

Der var ikke rigtigt noget bud under seminaret, men sessionen gav et godt indtryk af, at problematikken er langt mere kompliceret, end det fremstilles i politiske ”one-liners”.

Følg de kommende arrangementer hos DIIS