LadyGuide
#Hack4girls – flygtningepigers sundhed
Vinderen af sidste uges hackaton, der forløb under hashtagget #hack4girls, blev app’en LadyGuide: et digitalt sundhedsopslagsværk for kvinder. Maternity Foundation, der er initiativtager til hackatonet, efterlyste løsninger på pigers og kvinders udsatte situation under flugt, med fokus på reproduktiv og seksuel sundhed og rettigheder. LadyGuide er et bud på dette, hvor pigerne med deres smartphone kan lære om deres krop, f.eks. om pubertet og graviditet.
App’en kommunikerer kun gennem billeder og kan derfor bruges af analfabeter og på tværs af landegrænser. Billederne ser også med til at nedbryde pigers og kvinders bekymring og skam ved deres egen krop.
Man behøver ikke være forbundet til internettet for at bruge app’en, da den fungerer offline, og derfor håber gruppen bag LadyGuide at kunne uddele brugte smartphones, der har fået app’en installeret, til piger og unge kvinder i flygtningelejre i Afrika. Med førstepræmien følger også 25.000 kr og hjælp til at virkeliggøre idéen.
Hack4Girls blev støttet af Udenrigsministeriet, it-virksomheder som Atea og Microsoft samt ngo’erne Maternity Foundation og Red Barnet.
Medsaf
appsafrica Innovation Awards 2017. Prisuddelingen, fandt sted i Cape Town og havde 10 kategorier, herunder ”Enterprose Solution Award”, ”News and Intertainment Award” og Changing Africa”.
I kategorien ”Social Impact Award” var app’en Medsaf nomineret. Medsaf er udviklet i Nigeria og adresserer den udfordring, som markedet for uægte eller lavkvalitets medicin udgør for hospitalsvæsnet. Ifølge app’ens ophavskvinde, Vivian Nwakah, er 30-50% af al den medicin, der sælges i Nigeria enten falske produkter eller dårlig kopimedicin.
Når apoteker og hospitaler skal indkøbe medicin kan det være svært at overskue, hvilke produkter der har en ordentlig kvalitet og hvor man kan få fat i den rigtige medicin. Derfor bliver løsningen ofte at købe den billige medicin, der er lettilgængelige på gademarkeder, men som ofte ikke lever op til den kvalitetsmæssige standard. Det forsøger Medsaf at løse ved at skabe direkte forbindelse fra lokale og internationale medicinalfirmaer til forhandlerne af medicin.
Et samarbejde med transportfirmaer udgør det logistiske bindeled, så medicinen kan fragtes direkte fra medicinalfirmaet til forhandleren. Samtidig tilbyder app’en management-værtøjer til at holde styr på lagerbeholdning, fremtidige bestillinger og købshistorik, så det på flere fronter bliver lettere at købe og sælge højkvalitetsmedicin i et komplekst sundhedssystem som det nigerianske.
Flare
Flare, der sikrer kenyanere hurtigere adgang til ambulancer, brandvæsen og anden hjælp i nødssituationer. Flare vandt som bedste app i kategorien ”Best Social and Messaging Award”. Den er udviklet som et svar på den lange ventetid, der er på ambulancer i Nairobi. Ligesom mange andre afrikanske lande har man heller ikke i Kenya én alarmcentral, men derimod mange forskellige private udbydere af ambulancer.
Den normale procedure, når en person bliver akut syg, er derfor at ringe til politiet, som så kontakter en ambulanceudbyder, og denne proces kan tage op til flere timer og potentielt indeholde mange misforståelser. Det koster liv.
Gennem app’en Flare kan man som privatperson komme i direkte kontakt med den nærmeste ambulanceudbyder, og derfor kaldes app’en også for ”uber for ambulancer”. App’en giver desuden ambulanceførerne mulighed for at kontakte hospitalerne på forhånd om, at de er på vej med en patient. På den måde kan den tid, det tager for en ambulance at nå frem til en akut situation, nedbringes betragteligt.
Man kan læse mere om de nominerede apps til appafrica Innovation Award 2017 her.