Tandsundhed hvor den har de sværeste betingelser

tanzania-face-african-black-skin-maasai-man-teeth-1254024_max_pixel
Forfatter billede

Tirsdag er det World Oral Health Day, og i den forbindelse vil Tandsundhed Uden Grænser (TUG) sætte fokus på tandsundheden blandt verdens fattigste.

World Dental Federation vurderer, at karies er den mest almindelige ikke-smitsomme sygdom i verden, og i lavindkomstlande har 95 % af alle teenagere ubehandlede tandsygdomme. Det kan have konsekvenser for blandt andet deres fysiske helbred i form af deres evner til at spise og sove, samt deres mentale helbred da smerter i tænderne medfører koncentrationsbesvær, hvilket i sidste ende har betydning for indlæringen. Der går derfor hvert år millioner af skole- og arbejdsdage tabt som følge af tandsygdomme.

Dyre tandbørster og tandpasta

Mens vi i Danmark opfordres til at skifte tandbørste hver 3. måned, og hvor vi nemt og bekvemt kan købe tandbørster og tandpasta i supermarkederne, er situationen en helt anden i et udviklingsland som Rwanda. Her kan en tandbørste og tandpasta koste op til en uges løn, og samtidig har befolkningen ikke tilstrækkelig viden om, hvorfor tandbørstning er vigtigt for at bevare god tandsundhed.

”I Rwanda er der kun 27 tandlæger til en befolkning på 12 millioner mennesker. Det vil svare til, at vi i Danmark kun havde 12 tandlæger til hele den danske befolkning,” forklarer projektleder Louise Munch Thomsen fra TUG.

Det understreger behovet for et øget fokus og indsats for tandsundhed. TUG arbejder både med akutbehandling, hvor organisationen løser problemer her og nu, og udviklingsprojekter, hvor der sigtes mod at skabe langsigtede løsninger.

Når TUG udfører akutbehandling udsendes frivillige tandlæger, tandplejere og tandlægestuderende til et udsat område, hvor de afhjælper befolkningen med deres tandpine og sygdomme i tænderne.

”Med udviklingsprojekterne arbejder vi på at skabe bæredygtige sundhedsmodeller gennem basale skoletandplejeprogrammer, som de lokale kræfter med tiden selv kan løfte videre,” forklarer Louise Munch Thomsen.

TUG har bl.a. set gode resultater i et projekt i Rwanda. Her var antallet af elever, der oplever aktuel tandpine, faldet fra 44 procent i 2015 til bare 7 procent i 2017. Også i forhold til karies, altså huller i tænderne, er der sket store forbedringer med et fald på hele 64 procent i perioden.

Flere informationer om det arbejde TUG udfører kan findes her