Norden kan præsentere eksisterende, avancerede løsninger inden for blandt andet vandhåndtering, affald, grøn byplanlægning, transport og energi. Via det nordiske samarbejde kan værdien af eksportindsatsen på de globale markeder blive endnu større.
“Vi er stærke inden for teknologi og vi har kompetencer, blandt andet lovgivningskompetence, som resten af verden har brug for i den grønne omstilling. Ved at se på det, som vi har til fælles, kan vi både bidrage til at løse miljøproblemerne og til at skabe nordisk merværdi,” siger Sundtoft, som i sin rapport De nordiske lande i den grønne omstilling – mere end naboer fremlægger tolv strategiske forslag til gavn for det nordiske samarbejde inden for miljø- og klimaområdet.
Konkurrencefordele gennem komplettering
Tine Sundtoft konstaterer, at de nordiske virksomheder allerede nu oplever, at de nationale virksomhedsklynger er for små til at udnytte det globale markedspotentiale. Desuden kompletterer de nordiske landes kompetencer og løsninger ofte hinanden på tværs af landegrænserne.
Ifølge rapporten sidder de nordiske lande samlet set allerede på mange af de løsninger, som er nødvendige for at opfylde Parisaftalen om klimaet og de miljø- og klimarelaterede globale bæredygtighedsmål.
“Ved hjælp af fælles satsninger på eksport kan de nordiske lande markedsføre og profilere de forskellige landes løsninger som fuldstændige løsningsporteføljer. Virksomhederne har allerede opdaget det store potentiale i det nordiske brand,” siger Tine Sundtoft, som i rapporten foreslår, at de nordiske klima- og miljøministre skal følge op på erfaringerne fra det eksisterende eksportsamarbejde i dialog med erhvervsministrene.
“Kapitalisering af landenes nationale satsninger inden for grønne løsninger kan skabe vækst i virksomhederne og skabe resultater på bundlinjen. Det vil dermed øge legitimiteten for en ambitiøs miljø- og klimapolitik i landene. For at kunne have en førerposition på de globale markeder skal vi naturligvis også satse fortløbende på forskning og udvikling,” siger Sundtoft.
Skabe standarder for grønnere finansmarkeder
Der er et stort behov for at omdirigere både private og offentlige kapitalinvesteringer til gavn for den grønne omstilling. For at støtte EU-Kommissionens arbejde for grønnere finansmarkeder, foreslår Sundtoft, at de nordiske miljø- og klimaministre samler en række centrale nordiske aktører inden for udvikling af grønnere finansmarkeder til et topmøde.
“Vi har brug for et bredt samarbejde for at få afklaret de fælles definitioner og standarder for grønne investeringer og investeringsprodukter. Vi har også brug for gennemsigtige og sammenlignelige data om grønne investeringsmuligheder og risici relateret til miljø og klima,” siger Tine Sundtoft.
Rapporten De nordiske lande i den grønne omstilling – mere end naboer er bestilt af de nordiske miljø- og klimaministre, og den er baseret på næsten 120 samtaler, som Sundtoft har haft med politikere, embedsmænd, miljøorganisationer og repræsentanter for erhvervslivet i både Norden og internationalt.