Caritas vil af med au pair-ordning

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

”Au pair-ordningen bør afvikles på grund af de problemer, den skaber for de personer, der vælger at komme til landet som au pair. Ordningen  fungerer i praksis som billig hushjælp til danske familier på vilkår, som ikke stemmer overens med det danske arbejdsmarked,” lyder det fra Jann Sjursen, der er generalsekretær for Caritas Danmark.

Organisationen støtter derfor et lovforslag fra Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti om at afskaffe au pair-ordningen: 

”Reglerne i sig selv giver også anledning til et ulige forhold mellem au pair og værtsfamilie med risiko for misbrug af forskellig art. Problemerne med ordningen er ikke blevet løst trods gentagne forbedringer af forholdene for au pairer, senest med regelændringen i 2015,” siger Jann Sjursen. 

Ifølge en artikel i Avisen.dk fra juli 2017 er der dog sket et stort fald i antallet af au pairer, der kommer til Danmark. På det tidspunkt var der kommet 505 au pairer – heraf 422 fra Filippinerne – til landet, hvilket var en halvering i forhold til 2012.

Ikke så billigt mere

Faldet skyldes formentligt, at en au pair ikke er så billig en arbejdskraft, som det var tilfældet før 2015. 

En au pair får ikke løn men skal have mindst 4.150 kroner i lommepenge om måneden. Dertil kommer at den danske famile skal betale flybilletten til Danmark og betale 5.000 til undervisning i dansk. 

Hvis ikke Folketinget afskaffer au pair-ordningen, foreslår Caritas Danmark i et høringssvar, at der indføres en godkendelsesordning for værtsfamilier, og at formidlingen af au pairs til

Danmark sker gennem godkendte danske organisationer. Endelig skal opholdstilladelsen være knyttet til au pairen.