Danmark stemte imod. Alligevel blev til et ganske pænt flertal for et forbud mod bidræbende pesticider blandt EU’s medlemslande.
Det var kun Rumænien, Tjekkiet og Ungarn, der sammen med Danmark var imod forslaget fra EU-Kommissionen, ifølge flere kilder.
16 lande stemte for forbuddet, mens otte medlemslande undlod at stemme.
Der er tale om forbud mod tre pesticider under samlingsbetegnelsen neonikotinoider (forkortet neonics). Den endelige afgørelse har været længe undervejs og er blevet udskudt flere gange.
Producenterne Syngenta og Bayer mener ikke, at kemikalierne er farlige for bier, men en undersøgelse af EU’s agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, har konkluderet, at stofferne skader bierne.
Resultatet glæder mange miljøorganisationer.
”Det er en sejr for naturen, fordi det altid er svært at få naturens behov sat over landbrugserhvervets. Men her har langt de fleste EU lande heldigvis valgt at tage biernes parti”, siger Maria Reumert Gjerding, nyvalgt præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
”Dette omfattende forbud mod neonikotinoider, som dækker alle udendørs-afgrøder, er en stor sejr for vores bier og vores miljø”, lyder det fra Sandra Bell fra Friends of the Earth Europe.
Dansk modstand
Den danske regering var modstander af forslaget. Den ønskede en mulighed for at undtage en praksis med at smøre frø ind i pesticiderne, såkaldt bejdsning.
Miljøstyrelsen mener ikke, at det skader bierne, men rapporterne fra Efsa har vurderet anderledes, skriver Danmarks Naturfredningforening.
Landbrug og Fødevarer mener ikke, at den danske bejdsning er til fare for bierne.
“Jeg tror ikke, at det kommer til at gøre den store forskel for bierne. Den måde, vi har brugt det på i Danmark, tror jeg ikke har skadet bierne”, siger Torben Hansen, formand for L&F Planteproduktion, ifølge Landbrugsavisen.
“For mig at se er det en rigtig, rigtig dårlig beslutning, og vi havde som minimum håbet på at få det bevaret til bejdsning, specielt for de afgrøder, der ikke er blomstrende”, fortsætter han.
Pesticiderne har reelt været forbudt siden 2013, men Danmark har kunne få dispensation til at fortsætte med at bejdse frøene med de omstridte pesticider. Danmarks Naturfredningsforening håber, at Danmark nu vil sørge for at udfase brugen af midlerne helt.
”Også de danske bier skal selvfølgelig have maksimal beskyttelse. Vi vil nu arbejde for, at Danmark følger EU forbuddet og ikke per automatik bruger muligheden for dispensation, så dagens afstemning bliver et endeligt farvel til neonikotinoiderne”, siger Maria Reumert Gjerding.
Der er et markant fald i bestanden af bier og andre bestøvere på kloden. Ifølge en rapport fra IPBES er årsagerne primært pesticider, klimaforandringer og tab af levesteder.
EU arbejder lige nu på et initiativ for at bremse faldet i bestanden af bestøvere. En stor del af vores fødevareforsyning er afhængige af bier og andre bestøveres særlige evner.