Nødhjælpsarbejdere bliver angrebet hver uge

icrc_wael_al_absi
På Al-Thawra hospitalet i byen Taiz i Yemen blev de tre patienter, der lå i dette rum, revet ud af deres senge, da hospitalet blev ramt af et angreb.
Foto: ICRC/Wael Al Absi
Forfatter billede

I denne uge stormede bevæbnede mænd et hospital i Den Centralafrikanske Republik (CAR), hvor kirurger fra Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) opererer.

De bevæbnede mænd truede patienterne, det lægelige personale og de Røde Kors-frivillige. En ambulance blev stoppet og truet på gaden.

Desværre har ICRC fra maj 2016 til i dag registreret over 1.200 voldshandlinger mod sundhedsfaciliteter eller personale i 16 lande.

Det skriver ICRC i en pressemeddelelse torsdag.

”En dobbelt tragedie”

I Afghanistan har angreb mod sundhedsarbejdere og angreb mod sundhedsklinikker forhindret tusindvis, hvis ikke millioner af mennesker, fra at søge lægehjælp.

Angrebene mod sundhedspersonalet omfatter trusler, kidnapninger og drab.

”For det første sårer og lemlæster sådanne angreb mennesker, der søger og yder sundhedsydelser. Men de frarøver også utallige andre mennesker muligheden for at modtage hjælp i fremtiden, og forkrøbler håbet om helbredelse for mennesker med desperate behov.”

Tre anbefalinger fra ICRC

Men forpligtelsen til at forhindre og mindske denne form for vold skal følges af handling, understreger organisationen.

ICRC opfordrer indtrængende til, at disse skridt tages i konfliktområder:

De væbnede styrker må afstå fra at angribe civile eller civile infrastrukturer, herunder sundhedsfaciliteter, personale og køretøjer.

Ophævelse af enhver blokade, der forhindrer levering af nødvendigt medicinsk udstyr og evakuering af syge og sårede.

Undersøgelser af voldshandlinger mod sundhedsvæsen og ansvarlighed for angreb, der krænker folkeretten.

Sundhedscentre og hospitaler rammes af luftangreb

Særligt i de konflikter, der præger Mellemøsten, har der været mange tilfælde af ødelæggelse af sundhedsinfrastrukturen. Mere end halvdelen af Syriens offentlige sygehuse og sundhedscentre er lukket eller kun delvis fungerende. Nogle af dem er ramt af flere luftangreb.

Tilvejebringelsen af medicinske forsyninger i visse områder af landet samt evakueringen af sårede og syge har konsekvent været forhindret.

I Irak har der været massive ødelæggelser af civil infrastruktur, og i Salah al-Din er for eksempel mere end en tredjedel af alle sundhedscentre ødelagte. I Yemen fungerede kun 45 procent af landets sundheds-infrastruktur ved udgangen af 2017, og de fleste af de fungerende klinikker havde ikke nok medicinsk udstyr.

I Afghanistan har trusler, kidnapninger og drab på sundhedspersonale og ødelæggelser og lukninger af klinikker og hospitaler ført til, at tusindvis hvis ikke millioner af mennesker mangler sundhedshjælp.

”Selv krige har regler,” siger Peter Maurer.

”De sårede og syge må beskyttes i alle situationer. Vold der frarøver mennesker adgang til sundhedshjælp forbryder sig mod international humanitær lov, og i sidste ende gør det os alle en smule mindre menneskelige.”