Bodil Graae – betaget af Indien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Bodil Graae var landskendt som redaktør i 32 år af DR-programmet “Familiespejlet” (1956-87) – dengang nærsagt alle hørte radio – og dertil aktiv på talrige områder.

Hun var således initiativtager til to pædagogiske halvdagsbørnehaver, Roskilde Lilleskole, bofællesskabet “Sættedammen” i Hillerød og til bevægelsen “Kvinder for Fred” (1986), og hun havde indflydelse i kvindebvægelsen med base i Dansk Kvindesamfund og Danske Kvinders Nationalråd.

Bodil Graae var en berejst dame. Indiens mangfoldighed, skønhed og elendighed betog hende og over 25 gange besøgte hun landet – gennem flere år som gæstelærer ved Gandhi-universitetet Ghandigram i delstaten Tamil Nadu (fra 1996).

Hun begik bogen “I skyggen af Tamarindtræet”, der udkom i 1994. Her beskrev hun på baggrund af sine mange rejser til Indien siden 1965 mangfoldigheden i det kæmpemæssige land, de mange sprog og religioner, de politiske forhold m.v.

Før da udkom i 1990 bogen “Veje til Kina”, hvor Bodil Graae på baggrund af to rejser til Kina i henholdsvis 1978 og 1988 beskrev sine oplevelser af landet og befolkningen, herunder de forandringer, der skete igennem 10-året

Se også omtalen i Kvindebiografisk leksikon på http://www.kvinfo.dk/side/597/bio/969/origin/170  

Bodil Graae begraves ikke. Familien meddeler, at askespredningen finder sted d. 10. juli 2018. 

Hun blev født d. 29. december 1925 i Aalborg, uddannet som journalist på den for længst hedengangne Horsens Avis i 1945, og døde i maj 2018.