Set med u-landsbriller var fødselaren statsminister i en tid, før alt var af lave.
I de næsten ni år, han var regeringsleder – fra januar 1993 til november 2001 – var Danmark oppe på at yde den fulde ene procent af sin nationalrigdom (bruttonationalindkomsten, BNI) i bistand til verdens fattige nationer. Det indebar, at vi kunne trække i udviklingsbistandens gule førertrøje på verdensplan – foran Norge og Sverige f.eks.
I samme øjeblik, Nyrup tabte valget, og venstremanden Anders Fogh Rasmussen kom til, blev der skåret voldsomt i u-landsmidlerne og vi er aldrig siden kommet op i nærheden af den fulde procent igen. Mens netop Norge og Sverige er blevet deroppe.
Det har tappet dansk u-landsbistand for milliarder og atter milliarder. Vi er i dag nede på 0,7 procent af BNI i bistand. En markant forskel fra den ene fulde procent, da hovedstolen, hvoraf beløbet beregnes, er så enormt (Danmarks nationalhusholdning).
Især under den nuværende partiformand, Mette Frederiksen, har socialdemokraterne nedprioriteret udviklingsbistanden – i øvrigt i klar kontrast til hendes umiddelbare forgænger, Helle Thorning-Schmidt, der meget betegnende nu indtager en fremtrædende post i u-landsmiljøet som direktør for Red Barnet International i London.
I dag arbejder Poul Nyrup med det Sociale Netværk, som han stiftede i 2009. Det kæmper for at forbedre forholdene for psykisk sårbare – en mærkesag for ham, idet hans eneste datter tog sit eget liv i 1993.
Se også Wikipedia-artiklen om Nyrup