Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) insisterer på at være en ukuelig optimist, når det gælder fremtiden for et i dag splittet verdenssamfund.
For selvom amerikanerne gradvist indfører toldbarrierer, og kineserne i stigende grad benytter sig af statsstøtte til at trække egne industrier i plus, vil effekten af bestræbelserne blot være midlertidige.
”Uanset den nuværende situation på verdensmarkederne, er jeg en ukuelig optimist. Globalisering, frihandel og den teknologiske udvikling kan nemlig ikke bremses, men vil derimod fortsætte med at gøre verden til et bedre sted at leve. Den udvikling er Danmark en vigtig del af.”
Sådan lyder ordene fra udenrigsministeren torsdag på skibsdækket af det bornholmske skib ‘M/S Postbåden Peter’, der for sjette gang danner rammen om Det Blå Danmarks deltagelse i Folkemødet på solskinsøen Bornholm. Anders Samuelsen uddyber.
”I Danmark insisterer vi på at værne om frihandel. Det er noget, man lægger mærke til i udlandet. Noget, de kender og respekterer os for. De ser os nemlig skubbe hårdt på, når det i EU gælder om at indgå handelsaftaler med lande som Canada, Japan og hele Mercosur i Sydamerika. Og når vi møder de afrikanske lande, husker de, at Danmark gennem 40 år har været helt i front i forhold til FNs anbefaling om udviklingsbistand,” siger han.
Danmark har netop åbnet et generalkonsulat i Houston, der er den største by i staten Texas og USA’s fjerdestørste by og åbnet en ambassade i Algeriet, der, ifølge Anders Samuelsen, er porten til hele Afrikas nordkyst. Det sidste er led i en strategi om at åbne op for nye områder.
”Hvis vi skal dæmme op for utæmmet migration fra Afrika, nytter det på langt sigt ikke noget at bygge hegn og mure. Når det gælder Afrika, er der nemlig kun én mur, der reelt virker. Det er en mur, som skaber håb for at der er jobs og muligheder for afrikanerne i Afrika. Og det handler om frihandel, der kan sætte gang i en positiv økonomisk udvikling,” siger Anders Samuelsen.
Udenrigsministeren fortæller endvidere, hvordan han i rollen som udenrigsminister ofte trækker på ”en maritim værktøjskasse” i det internationale arbejde.
Her skal der skiftevis hives i roret, sættes sejl og holdes kurs, når danske interesser skal varetages.
”Politisk har verden så meget blæs på i øjeblikket. Jeg synes, at det handler om at krydse op imod vinden, når den fra tid til anden vender sig imod en,” siger Samuelsen, der privat selv er fritidssejler.
Ifølge udenrigsministeren er det en svær opgave, når Danmark og verdenssamfundet på den ene side skal vise amerikanerne, at det ikke nytter noget med handelstariffer, , mens kineserne samtidigt skal overbevises om, at det i længden heller ikke nytter noget med statsstøtte til egne virksomheder og industrier.