Genefke-pris til krigs-tribunal

genefkepris

Inge Genefke overrækker prisen til Helge Ratzer, formand for Tribunalforeningen.


Foto:
Forfatter billede

På et pressemøde torsdag i Internationalt Pressecenter i København begrundede leder af Anti-Tortur Støttefonden, læge Inge Genefke, tildelingen:

”Prisen er hidtil blevet overrakt til fremtrædende menneskerettigheds-forkæmpere og aktive torturmodstandere fra andre dele af kloden. I år har vi valgt et flot dansk initiativ, nemlig arbejdet for at få realiseret et tribunal om Danmarks krige i Afghanistan og Irak. Tortur opstår ikke ved en tilfældighed, men som en følge af kup, politisk forfølgelse, flugt og ikke mindst krig,” indledte Inge Genefke, der fredag 6. juli fyldte 80 år.

Hun uddybede, at to ting var afgørende, da en enig bestyrelse i ATSF besluttede, at arbejdet for et tribunal om Danmarks krige skulle modtage årets pris:

”For det første, at kriges lovlighed, overholdelse af konventioner og retsforfølgelse af de ansvarlige er tæt forbundet med tortur og vigtige bidrag til arbejdet mod tortur. For det andet tribunalets høje faglige og saglige integritet, der tillige har en solid, mangeårig baggrund i det danske arbejde mod tortur. Tribunalet er derfor et yderst vigtigt bidrag til det verdensomspændende arbejde mod tortur.”

Skal undersøge om krige var lovlige

Som formand for Tribunalforeningen takkede Helge Ratzer for prisen. Han understregede, at Tribunalet kræver store økonomiske ressourcer. Derfor er Anti-Tortur Støttefondens tildeling af Inge Genefke-prisen 2018 og de medfølgende 10.000 dollars svarende til ca. 63.000 kroner et afgørende bidrag til realisering af tribunalet og en høring i København 10-11. november.

På vegne af tribunalet oplyste Bjørn Elmquist, at en tribunalgruppe af fremtrædende danske eksperter for nylig har påbegyndt arbejdet.

De skal især undersøge tre spørgsmål om krigene i Irak og Afghanistan: Var krigene lovlige i forhold til international og national lovgivning? Overholdt danske soldater og aktører krigens love? Kan resultatet af undersøgelsen få retlige konsekvenser?

Bjørn Elmquist fremhævede, at tribunalet viderefører en mere end 50 årig tribunaltradition med Russell-tribunalet om Vietnam-krigen i Danmark i 1967 via Københavnertribunalet om Israel og Folkeretten i 2008 i København til det internationale FN-tribunal til pådømmelse af krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien , som blev etableret i maj 1993 og det internationale tribunal for Rwanda 1994-2015.

Udover advokat, journalist og tidl. MF Bjørn Elmquist består tribunalet af Bente Rich (speciallæge i børne- og ungdomspsykiatri), Christen Sørensen (professor i nationaløkonomi og tidligere overvismand), Ole Hartling (overlæge, dr.med. og tidligere formand for Etisk Råd) og Preben Søegaard Hansen (jurist med fokus på humanitær folkeret og menneskeret).