Der kommer nu færre kvoter for CO2-udledning på EU’s marked for kulstof. Det betyder, at prisen allerede er steget betragteligt.
Årsagen kan findes i et tiltag, der blev vedtaget i 2017 og trådte i kraft i februar. Nu koster det over 20 Euro at udlede et ton kulstof, hvilket er den højeste pris i over 10 år.
”Jeg er glad for, at vi fik en stærk aftale om EU’s kvotehandelssystem. På kun et år er det blevet fire gange så dyrt at udlede CO2 i EU. Det er et håndgribeligt bevis på, at vi i EU har viljen til i fællesskab at styrke klimaindsatsen gennem effektiv, markedsbaseret regulering”, lyder det fra den danske klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse fredag.
Det kan betyde, at systemet bliver til bedre gavn for klimaet. Og der er desuden mulighed for at markedet bliver markant udvidet.
Interesse fra Kina og Californien
Prisstigningen på forurening har naturligvis i første omgang kun konsekvenser for viksomheder og forbrugere i EU. Men hvad nu, hvis markedet blev udvidet med i første omgang Californien og Kina?
Det er ikke et urealistisk scenarie, da de tre parter har udvist interesse for et samarbejde. I juli blev EU og Kina enige om en erklæring – en såkaldt Memorandum of Understanding – angående samarbejde om kvoter for udledning af de klimaskadelige substanser.
Kina indførte for nyligt sit eget marked med CO2-kvoter, og der er nu enighed mellem de to økonomiske giganter om at promovere modellen og udveksle erfaringer om tiltagene. Derudover nævner aftalen, at der på længere sigt kan blive tale om et mere ”omfattende samarbejde”, og at der kan åbnes for bredere markeder for CO2-kvoter.
Jerry Brown har ligesom forgængeren Arnold Schwarzenegger, stærkt kritiseret præsident Donald Trumps klimapolitik, og han deltog i efteråret i et klimaseminar i EU-Parlamentet.
Her nævnte han mulighederne for et fælles marked for CO2-kvoterne.
”Vi har et system for handel med kulstof. Vi kalder det Cap and Trade, men det er meget lig jeres system for handel med kulstof. Og jeg håber, at vi kan undersøge muligheden for at kæde Californien sammen med EU. Vi er allerede kædet sammen med Quebec”, fortalte den erfarne politiker ved arrangementet.
En anden canadisk provins, Ontario, har siden meldt sig ind i systemet, og det gør det muligt for virksomheder i de forskellige regioner at købe tilladelser til udledninger i de andre.
Svindel og overskud af kvoter
De seneste prisstigninger på CO2-kvoter i EU kan muligvis få systemet til at køre efter hensigten. Modellen blev indført i 2005, men et par år senere blev det afsløret, at der har været massiv moms-svindel forbundet med handel med kvoterne.
Den danske regering har ifølge pressemeddelelsen fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet arbejdet for at styrke kvotehandelssystemet.
Dermed har den spanske klimakommissær en god nyhed med i bagagen, når han drager mod Californien for at tale handel med tilladelser til CO2-udledninger globalt.