FN skylder Danmark knap 800 mio. kroner

180242
Cypern 1973: En dansk FN-soldat, menig F. Kaels, belønner et forsyningsæsel med en bid brød ved FN-missionen UNFICYPs forlægning i Loutros. Danmark har endnu ikke fået betalt soldatens og hans omkring 23.000 kollegaers udsendelse til Cypern.
Foto: UN Photo
Laurits Holdt

Danmark har 783 millioner kroner til gode hos FN, men det er tvivlsomt om beløbet nogensinde bliver betalt. Det skriver Radio 24Syv i dag.

Beløbet er for størstedelens vedkommende – 746 millioner kroner – manglende betaling for at Danmark sendte soldater til FN’s fredsbevarende mission i Cypern fra 1964 til 1992. I denne periode bar 23.000 danske soldater den lyseblå FN-farve på i området mellem Nord- og Sydcypern.

Resten af beløbet er manglende betaling for dansk deltagelse i FN-missioner i Gaza og DR Congo.

FN har ikke været i stand til at betale sin gæld til Danmark, fordi andre medlemslande ikke har betalt de aftalte beløb til verdensorganisationen.

Ministerier vurderede forskelligt

Radiostationen har fået aktindsigt i dokumenter i Udenrigsministeriet og heraf fremgår det bl.a., at FN har forsøgt at få den danske regering til at opgive gælden. I 2003 vurderede Forsvarsministeriet, at det ville ske men i 2009 lød der andre toner fra Udenrigsministeriet, som meddelte, at Danmark fortsat kræver pengene udbetalt.

I 2016 bad rigsrevisionen de to ministerier vurdere, om gælden skal afskrives eller om Danmark skal fortsætte med sit krav. Der er ifølge Radio 24Syv endnu ikke kommet svar fra hverken Forsvars- eller Udenrigsministeriet.

Fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh lyder det, at det nok er ret tvivlsomt, at Danmark får pengene udbetalt men at det nok er en god idé, at opretholde kravet, for en sikkerheds skyld.

Radiostationens nyhedsredaktion har også talt med Venstres udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen. Han har ikke tiltro til at FN får mulighed for at betale gælden til Danmark men han mener ligesom professoren, at kravet skal opretholdes. 

Han afviser desuden, at Danmark skal  inddrive gælden ved egenhændigt at nedsætte de danske indbetalinger til FN. Organisationen – og verden – står overfor kolossale udfordringer, så det giver ingen mening, at Danmark skærer ned på sit bidrag, lyder det fra ham.