Faridah og Zaharah løb med prisen for deres langvarige kamp for piger i slummen i Ugandas hovedstad, hvor de bor, og for at have delt deres personlige historier om seksuelle overgreb, fattigdom og en hverdag uden forældre.
Det har de gjort både over for verdensledere som Storbritanniens premierminister Theresa May, Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Canadas premierminister Justin Trudeau ved FNs Generalforsamling i september og nu i Danmark med titlen som udviklingsministre for en dag.
Piger er mest udsat for diskrimination verden over. Blot fordi de ikke er drenge. Konsekvensen er, at de ikke gennemfører deres skolegang, bliver giftet bort, udsættes for overgreb og bliver gravide, mens de stadig er børn, hedder det i en pressemeddelelse.
”Det er modigt af dem at stille sig op foran verdens ledere og dele ud af deres egne personlige og barske historier og samtidig kæmpe for, at andre piger ikke skal opleve det, de selv har været igennem,” siger Gwen Wisti, direktør i PlanBørnefonden, og som overrakte organisationens pris til pigerne.
”Pigeprisen handler om at sætte fokus på pigernes potentiale, for pigerne er nøglen til udvikling.”
Pigeprisen gives til en person eller organisation, som gør noget ekstraordinært for piger.
Udviklingsministre for en dag
Faridah og Zaharah tog sammen med flere end tusind piger fordelt på over 60 lande magten som ministre, virksomhedsledere, TV-værter og borgmestre på FNs Internationale Pigedag.
De to piger holdt sammen med udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) foredrag for 400 elever fra samfundsfagslinien på Nærum Gymnasium nord for København, overtaget ministerens sociale medier og givet deres forslag til, hvordan verdens ledere kan sikre pigers rettigheder.
Hos de danske virksomheder Mads Nørgaaard, Letz Sushi, Zenz og Costume har piger også indtaget direktionsgangene for ligesom Faridah og Zaharah at give piger en stemme.