Det er to år siden, at flygtningelejren Bidibidi åbnede i det nordlige Uganda. Årsagen var den massive tilstrømning af sydsudanesere, der flygtede fra borgerkrigen i deres hjemland. I dag er Bidibidi en af verdens største flygtningelejre med over en kvart million beboere. Men om mindre end to år vil den stå med sin største udfordring til dato.
Al brændsel i området omkring lejren vil nemlig i 2020 være opbrugt, vurderer FN, og det vil få store konsekvenser for de mange indbyggeres muligheder for at skaffe byggematerialer og tilberede måltider.
Manglen på brændsel betyder i øjeblikket, at lejrens kvinder er nødt til at bruge mere og mere tid på at gå længere og længere væk fra lejren for at skaffe brænde. En lang tur, der for kvinderne er forbundet med risiko for overfald og voldtægt. Og kvindernes brændevandringer er hyppige.
Lokale skal gå fra sten til ovn
Hver dag bruger lejrens omkring 270.000 indbyggere nemlig knap 1.000 ton brændsel på at tilberede mad. Det svarer til omkring 20 kilo brænde pr husholdning om dagen. Den massive efterspørgsel betyder, at der opstår konflikter med de lokale ugandere, der også er afhængige af brændet, ligesom naturen og dyrelivet lider under flygtningenes naturlige ressourcejagt.
Derfor arbejder entreprenante lokale på at løse Bidibidis energikrise. Nolbert Muhumuza er en af dem. Han er i gang med at etablere sin egen virksomhed, Awamu Biomass Energy, der producerer og sælger billige og mere effektive ovne til øde egne i landet og Bidibidi-lejrens indbyggere, der ellers typisk blot benytter et bål og tre sten til at holde gryden og tilberede maden. En fyringsmetode, der medfører massiv spildvarme og timelange tilberedningstider.
Men det er ikke nemt at tiltrække de nødvendige investeringer, der kan afhjælpe flygtningenes brændselsudfordringer:
”Vi har brug for succeshistorier om etablering af vedvarende energi, men det har været utrolig svært at skaffe de nødvendige ressourcer til skalering af vores produktion gennem de traditionelle investeringskanaler. Derfor har vi måttet udsætte udbygningen af vores forretning,” siger Nolbert Muhumuza.
Dansk projekt kan sikre briketter og flere træer
Også i Danmark arbejdes der på løsninger, der kan gøre en forskel i Uganda. Sammenslutningen af danske skovejere, Skovdyrkerne, har en international afdeling, der arbejder med skovbrugsrelaterede udviklingsprojekter rundt om i verden. Og her er øjnene rettet mod Bidibidi:
”Det daglige arbejde med at tilberede mad og skaffe træbyggematerialer resulterer i dag i udpining af jorden omkring flygtningelejren og i værste fald total skovrydning. Det får den konsekvens, at lejren snart vil stå med en massiv energikrise. Derfor arbejder vi på at sikre finansiering af et lokalt samarbejde i Bidibidi, der forener briketfabrikering med skovrejsning i og omkring lejren. På den måde kan vi med tiden være med til at sikre beboerne brændsel, lokale jobs og en markant mindre belastning af klima og miljø,” siger Vibe Jensen, programudvikler i Skovdyrkernes internationale afdeling, Danish Forestry Extension.
Men ligesom i det nordlige Uganda kræver også danske udviklingsprojekter investeringer og partnerskaber:
”Jeg er virkelig overrasket over, at der er så lidt fokus på at sikre fremtidigt brændsel til lejren. Løsningerne har vi jo, men hvis de skal matche størrelsen på Bidibidis snarlige energikrise, så er vi afhængige af investeringer og partnerskaber. Vi kan kun skabe forandring for de her mennesker, hvis nogen vil skabe den med os,” slår Vibe Jensen fast.