I løbet af de seneste to årtier er andelen af afrikanske piger, der bliver udsat for kvindelig omskæring faldet drastisk, viser et nyt studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift BMJ Global Health.
Kvindelig omskæring, som også kaldes rituel omskæring eller female genital mutilation (FGM) på engelsk, indebærer at piger eller kvinder får skåret alle eller dele af de ydre kønsorganer inklusiv klitoris bort.
Indgrebet er ofte smertefuldt og kan give alvorlige fysiske skader. Det betragtes i Danmark som et overgreb og er strafbart. Det betragtes også som et brud på menneskerettighederne.
Forskerne bag studiet har set på piger under 14 år. Studiet er baseret på data fra 29 afrikanske lande fra 1990 til 2017.
Fald i hele Afrika
Det mest markante fald er sket i Østafrika, hvor 71 procent af pigerne under 14 år var omskåret i 1995. I 2016 var tallet 8 procent.
I Nordafrika var 57,7 procent omskåret i 1990 mens tallet faldt til 14,1 procent i 2015. I Vestafrika faldt tallet fra 73,6 i 1996 til 25,4 i 2017.
Forskerne har også set på Irak og Yemen og her er der ikke noget signifikant fald at spore.
Ældre piger og kvinder omskæres også
Flere lande har i de seneste år forbudt omskæring af piger og kvinder og det kan betyde, at nogle familier vælger ikke at fortælle, at deres pigebørn er blevet omskåret, skriver BBC.
BBC skriver videre, at det er værd at huske, at det langt fra kun er piger under 14 år der omskæres. Også unge og voksne kvinder bliver udsat for det. Og da studiet udelukkende handler om de under-14-årige kan tallene være misvisende i forhold til det samlede omfang.
Kvindelig omskæring praktiseres i 29 lande i Nord-, Vest- og Østafrika, Mellemøsten og Asien. I landene omkring Afrikas Horn er op mod 80 procent af kvinderne omskåret.
Det anslås at 140 millioner kvinder omskåret og at to millioner bliver det hvert år.
Praksissen findes primært i muslimske lande men der findes ingen passager i koranen, som påbyder det. De fleste af verdens muslimer praktiserer ikke kvindelig omskæring.