Røde Kors: Husk Etiopiens rekordmange internt fordrevne

abiy_ahmed_and_lemma_megersa
Abiy Ahmed (t. venstre) og Lemma Megersa, guvernør i Oromia-delstaten.
Foto: Odaw (CC BY-SA 4.0)
Laurits Holdt

De positive historier fra Etiopien må ikke få os til at glemme landets mange internt fordrevne. Sådan advarer internationalt Røde Kors – International Committee of the Red Cross (ICRC).

I første halvår af 2018 er 1,4 millioner mennesker blevet drevet på flugt på grund af konflikt og vold i Etiopien. Det overgår både Syrien og Den Demokratiske Republik Congo i den henseende. I samme periode i 2017 lå tallet på 213.000.

Den kraftige stigning skyldes ifølge Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) under Norsk Flygtningehjælp blandt andet voldelige konflikter mellem forskellige befolkningsgrupper. De præcise årsager til konflikterne er uklare men det antages at adgang til vand og græsningsarealer spiller væsentlige roller.

Under et besøg i landet sagde præsidenten for ICRC, Peter Maurer, at han på organisationens vegne er glad for at den igen kan arbejde i Etiopiens somaliske region efter 11 års fravær. Det er en af de regioner, hvor der er flest internt fordrevne.

Han sagde videre, at spiralen af vold og fordrivelser er en voldsom humanitær udfordring. 

Etiopien har i 2018 gennemgået noget der ligner en historisk udvikling på kort tid. I marts 2018 blev Abiy Ahmed indsat som premierminister og han har siden da gennemført politiske reformer, sluttet fred med den traditionelle ærkefjende i Eritrea, løsladt politiske fanger og omdannet regeringen, så halvdelen af ministrene nu er kvinder. Desuden er landets præsident – en dog fortrinsvist ceremoniel post – i dag besat af en kvinde, Sahle-Work Zewde.