Dårlig økonomi presser Sudans præsident

al-bashir_putin
Sudans præsident Omar al-Bashir under et besøg hos den russiske præsident Vladimir Putin i 2017.
Foto: Kremlin.ru
Laurits Holdt

7. januar 2019

Søndag var der igen demonstrationer i Sudans hovedstad Khartoum og andre af landets byer. I hovedstaden brugte politiet tåregas og splittede på den måde demonstranterne inden de rigtig kom i gang, rapporterer flere medier.

Demonstranterne er vrede over stigende priser på bl.a. brød og kræver dertil at præsident Omar al-Bashir går af. Han har været præsident siden 1989.

Politiet har mødt demonstranterne med hård magt. Ifølge myndighederne er 19 blevet dræbt siden urolighederne begyndte 19. december. Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International sættet tallet til mindst 37.

Underdrejet økonomi

Det går elendigt for Sudans økonomi. Inflationen er på omkring 70 procent og landet mangler udenlandsk valuta til at købe f.eks. medicin.

En af årsagerne til de økonomiske trængsler er, at Sydsudan tog en del oliekilder med sig, da landet løsrev sig fra Sudan i 2011. Halvdelen af statens indkomst – og 95 procent af eksportindtægterne – stammede på det tidspunkt fra olien.

I mange år kunne præsident al-Bashir også give USA skylden på grund af de økonomiske sanktioner, som den amerikanske regering havde underlagt Sudan i 1997 på grund af mistanker om, at landet støttede terrorister. Sanktionerne blev dog ophævet i oktober 2017.

For landets mellem 40 og 45 millioner indbyggere kan den økonomiske situation især mærkes ved, at prisen på basale varer som brød, medicin og brændstof er steget voldsomt. Netop prisstigninger på brød var det, der startede den aktuelle bølge af demonstrationer i byen Atbara 19. december.

Sudanesere i krig for Saudi-Arabien

Landet har i årtier været tæt på Iran men har i de seneste år søgt et tættere forhold til Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater.

Det tættere forhold giver sig f.eks. udtryk i, at Sudan siden 2015 har sendt tusinder af militsfolk til det saudiske militærs krig i Yemen og fået store beløb for det.

Ifølge avisen New York Times udgør sudanesere frontsoldaterne i den saudi-arabiske hær mens officerer fra Saudi-Arabien dirigerer dem via radio og telefon.

På et hvert tidspunkt siden Saudi-Arabien gik ind i Yemen, er der op mod 14.000 sudanesere, som kæmper for den arabiske stormagt, skriver avisen videre. Hundredere skal været blevet dræbt.

Kom til magten ved militærkup

I løbet af december og ind i januar har myndighederne slået ned på oppositionen, aktivister og journalister i forsøg på at begrænse demonstrationerne.

Myndighederne har desuden blokeret for adgangen til de sociale medier Facebook, Twitter og WhatsApp, som demonstranterne bl.a. har brugt til at organisere sig.

Omar al-Bashir kom til magten ved et militærkup i 1989 og har siden da stået i spidsen for et undertrykkende regime. Han er efterlyst af den internationale straffedomstol for mulige krigsforbrydelser i Darfur-provinsen i den vestlige del af landet.