”Vi vil gerne fremstå mere inkluderende. Med navnet Union ønsker vi at afspejle viljen til at værne om og styrke et fællesskab, der gerne må indeholde modsætninger og afspejle diversitet,” siger daglig leder i det københavnske kulturhus Åsmund Kverneland til Globalnyt.
I navneskiftet ligger også en kritik af begrebet verdenskultur, som Åsmund Kverneland kalder utidssvarende og ekskluderende:
”Når man bruger begreber som verdenskultur og verdensmusik, så er man allerede i gang med at kategorisere noget som værende anderledes eller fremmed og dermed ekskluderet fra det, der på en eurocentrisk måde forstås som den rigtige kultur. Det vil vi gerne væk fra.”
”Ligesom vi i Danmark taler om dannebrog som dansk kultur og ikke verdenskultur, så er kultur fra Portugal, Angola og Uruguay også portugisisk, angolansk og uruguaysk kultur, der ikke kan slås sammen under ét begreb som verdenskultur.”
Nye signaler men samme profil
Åsmund Kverneland understreger, at Union med navneskiftet ikke kommer til at ændre profil eller indhold, men tværtimod vender tilbage til det oprindelige. Huset blev i 1993 grundlagt som et hus, hvor minoritetsforeninger fik et sted at arbejde fra og styrke deres fællesskaber. Derfra udviklede det sig fra at arbejde med kultur som noget geografisk betinget til også at arbejde med kultur som et socialt indsatsredskab.
”Det ville være en tilsnigelse at sige, at alt hvad vi laver, har noget med verdenskultur at gøre, og vi har i flere tilfælde oplevet, at den brobygning, som mange af organisationerne herinde arbejder med, blev modarbejdet af netop begrebet verdenskultur,” forklarer Åsmund Kverneland.
Kommer det nye navn til at betyde en ændring for husets profil?
”Nej, tværtimod kommer vi til at værne mere om at holde fast i en sammensat gruppe medlemmer, der både kan præsentere kultur med oprindelse i lande langt herfra, men som også tør tage livtag med de udfordringer, som globalisering og internationalisering kan skabe herhjemme, f.eks. racisme. Så profilen er ikke ændret, den er i vores øjne styrket med et større fokus på det globale.”
Kritik fra gamle brugere
Navneskiftet er resultatet af en længere proces, som har involveret både husets brugere og medarbejdere, skriver Union i en pressemeddelelse. Alligevel møder det nye navn en del kritik fra husets følgere på Facebook. Her udtrykker flere, at verdenskultur for dem afspejler den mangfoldighed og positive tilgang til verden, som de forbinder huset med. Som et svar til kritikerne skriver Åsmund Kverneland:
“Ordet “verdenskultur” er et udtryk for en gammeldags måde at se på kultur på: At der er den “rigtige” kultur, underforstået den vestlige, og så en “verdenskultur”, som er alt det andet, det “fremmede” og “eksotiske”. Vi vil gerne vise, at når man kommer og er aktiv her, så er det ikke fordi, man har noget med verdenskultur at gøre. Det er fordi, man har noget med kultur at gøre. Vi holder bestemt fast i vores brobyggerånd på tværs af kultur og, men uden at skulle gøre adressen til noget der udelukkende har med “de andre” at gøre. Det er gået hen at blive stigmatiserende at kalde noget for verdensmusik, verdenskultur eller lignende, da de er en markering af at det ikke er herfra – hvilket det sagtens kunne være.”
Inkluderende men ikke åbent for enhver
Selvom Union skal signalere rummelighed, er der dog grænser for, hvad huset vil lægge navn til.
”Vi vil fremadrettet tage mere ejerskab over det, huset bliver brugt til, og kvalificere indholdet. Vi skal bruge vores ekspertise til at optimere indholdet og sortere i, hvad vi præsenterer. Der er jo også fællesskaber, der slet ikke er inkluderende, og de fællesskaber er ikke interessante for os – uanset hvor i verden, de kommer fra,” siger Åsmund Kverneland til Globalnyt.