Uden vand, intet liv. Og uden rent og sikkert vand til alle mennesker bliver FN’s verdensmål langt fra opfyldt.
Årets tema er adgang til vand for alle med sloganet “Leaving No One Behind”, et princip fra 2030-strategien med de 17 verdensmål.
Men tre ud af ti mennesker i verden mangler adgang til rent drikkevand, konkluderer et nyt studie fra UNESCO. Det svarer til 2,1 milliarder personer.
“Adgang til vand er en afgørende rettighed for hver persons værdighed. Alligevel er milliarder af mennesker berøvet denne ret”, siger UNESCO’s generaldirektør, Audrey Azoulay i en pressemeddelelse tirsdag.
EU’s udenrigsansvarlige Federica Mogherini fokuserer ligeledes på, at vand er en rettighed.
“Den grundlæggende menneskeret til sikkert drikkevand og sundhed gælder for ethvert menneske og anerkendes fuldt ud af EU i dets diplomatiske bestræbelser og udviklingspolitik”, siger kommissæren i en erklæring i anledning af den internationale dag.
Derudover nævner hun, at manglen på vand kan være grobund for konflikter.
“Stigende spændinger og konflikter på grund af adgang og anvendelse af vand, stigende trusler om vandknaphed og en vedvarende ringe vandkvalitet har potentiale til at påvirke fred og sikkerhed i adskillige regioner”, fortæller den italienske diplomat.
Flere steder på planeten nævner man sammenhængen mellem utilstrækkelige vandforsyninger og konflikt. Det gælder eksempelvis ved den hastigt svindende Lake Chad.
Her er konkurrencen om vandet en medvirkende årsag til de spændinger, der er skabt mellem forskellige grupperinger, lyder det i analyser.
Den voldsomme tørke i Syrien, der gik forud for borgerkrigen, bliver ligeledes kædet sammen med den nuværende konflikt.
EU-landenes udenrigsministre vedtog i november en erklæring om at satse på “vanddiplomati” for at mildne nogle af de spændinger, der kan opstå mellem grupper eller nationer over delte vandressourcer.
Omstridte grænser
Der er rigeligt at tage fat på, for mange store og vigtige kilder til vand trodser landegrænser. Det gælder eksempelvis det tibetanske plateau, der kaldes “den tredje pol” på grund af de mange vandressourcer i området. Her er der heftige diskussioner mellem Indien, Kina, Nepal og Pakistan om, hvor landegrænserne går, og til tider udvikler det sig til egentlige kamphandlinger.
Der er også strid om vandet i Mellemøstens to store floder, Eufrat og Tigris. Og NIlens rindende ferskvand skaber ligeledes splid.
Det kan se værre ud i fremtiden, lyder det fra UN-Water i forbindelse med lanceringen af den nye FN-rapport.
“Hvis ødelæggelsen af miljøet og det uholdbare pres på på de globale vandressourcer fortsætter på det nuværende niveau, vil 45% af det globale GDP og 40% af den globale kornproduktion være i fare i 2050”; siger Gilbert F. Houngbo, formand for UN-Water.
Vand er godt til at slukke tørsten, men faktisk “spiser” vi mere vand end vi drikkker, påpeger FN’s Landbrugs- og Fødevareorganisation. Det kræver nemlig mellem 2.000 og 5.000 liter vand at producere den daglige føde til en person, ifølge FN-organisationen.