Foreningen for journalister, som beskæftiger sig med udviklingslande, Nairobi-klubben, søger indstillinger til den årlige hæderspris, Nairobi-prisen.
Prisen kan gå til ”en person, gruppe eller organisation, som på anerkendelsesværdig måde har bragt de fattige landes vilkår frem i danske medier, eller som har stået for et perspektivrigt initiativ til gavn for befolkningsgrupper i fattige lande,” står der i foreningens vedtægter.
En indstilling skal begrundes og den skal sendes til foreningen på [email protected] senest søndag d. 28. april. Man skal være medlem af foreningen for at kunne indstille kandidater til prisen.
Er der flere indstillinger sendes de derefter til afstemning blandt medlemmerne og på generalforsamlingen 15. maj 2019 løftes sløret for, hvem der løber med prisen.
Prisen i 2018
I 2018 gik prisen til Jesper Heldgaard, der er mangeårig freelancejournalist. Han var indstillet af Jan Kjær, som i sin motivation bl.a. sagde:
“Han afdækker komplekse sammenhænge som den meget dygtige og grundige journalist han er. Det har vi i den grad brug for i en tid med masser af overflade, postulater, luftige betragtninger og for lidt bund og substans.”
”Jesper Heldgaard er dygtig og vidende og besidder skarp analytisk sans. Han er indbegrebet af journalistiske dyder som grundighed, vedholdenhed og styr på detaljerne. Jesper går i dybden som få andre danske journalister på udviklingsområdet.”
Syv journalister rejste ud
Foreningen blev dannet i 1976 under forhold, der kan være vanskelige at forestille sig for en journalist i dag.
De syv stiftere sad sammen i Kenyas hovedstad Nairobi – heraf navnet – hvor de dækkede UNCTAD IV – FN’s fjerde konference for handel og udvikling for deres respektive medier.
Det var Lis Garval, Aarhus Stiftstidende; Anne Mette Skipper, Kristeligt Dagblad;, Kristian Nystrøm, Jyllands-Posten; Jesper Søe, Ritzaus Bureau; Uffe Torm, Udenrigsministeriets magasin “Udvikling”; Knud Vilby, Information og Jørgen Harboe, Radioavisen.
Husk de unge
Flere af stifterne i årenes løb modtaget prisen og en af dem er Jørgen Harboe, der fik den i 2009. Han takkede ydmygt men kom også med et ønske til fremtidige indstillinger:
”Selv om det er godt for mig og andre at glæde os over anerkendelse på vore gamle dage, så flytter en Nairobi-pris ikke milepæle for os, når vi har passeret de 60.”
”Det gør den derimod måske for unge journalister, omkring de 30, der forsøger at bide sig fast og skaffe sig et navn på vores felt.”
”Så: Endnu en gang tak!”
”Og må Nairobi-prisen næste gang gå til en ung og lovende udviklingsjournalist, som vi i klubben er de første, der får øje på, og som vi – som publicister – har særlig mulighed for at gi en ærlig chance.”
De seneste ti år modtagere af Nairobi-prisen
2018: Jesper Heldgaard, journalist
2017: Ole Reitov og Marie Korpe, Freemuse
2015 – Peter Rasmussen og Peter Keiding, journalister, og Søren Zeuth, fotograf
2014 – Øjvind Kyrø, journalist og forfatter
2013 – Nagieb Khaja, journalist og instruktør
2012 – Lotte Ladegaard, journalist og konsulent
2011 – Kirsten Larsen, journalist
2009 – Jørgen Harboe, journalist
2008 – IMS, International Media Support