Ebola-risikoen stiger i Uganda

47300424151_127434dce7_k
En plakat i en ebola-klinik i Beni i det østlige DR Congo, viser, hvordan men korrekt ifører sig beskyttelsesdragten, når man skal arbejde med ebolapatienter.
Foto: World Bank / Vincent Tremeau (CC BY-NC-ND 2.0)
Laurits Holdt

4. maj 2019

Sygdommen ebola, der har huseret i det østlige DR Congo siden august 2018 er fortsat langt fra under kontrol.

Siden 30. marts er 60.000 flygtet fra området på grund af angreb fra væbnede grupper. Nogle er flygtet over grænsen til Uganda uden om de officielle grænseovergange.

Det skaber nervøsitet i Uganda for, at det kan bringe den frygtede sygdom over grænsen.

Ugandas sundhedsmyndigheder har dog været forberedt i månedsvis og mange af lægerne og det andre frontpersonel i området har den nye vaccine, som blev udviklet i forbindelse med ebolaudbruddet i Vestafrika i 2013 til 2016.

Flygtninge er velkomne i Uganda
Minister for katastrofehåndtering, Musa Ecweru, fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at myndighederne langs grænsen er i højeste beredskab.

De flygtninge, der ankommer til de officielle grænseovergange, blevet screenet for sygdommen og placeret i en flygtningelejr.

Risikone for at sygdommen kan sprede sig til Uganda får dog ikke landet til at lukke grænsen til DR Congo.

”Uganda vil fortsætte med at holde dørene åbne for flygtninge, for det er vores politik. Dem der har brug for sikkerhed skal have lov at komme ind i Uganda men vi er nødt til at være på vagt, så vi ikke kompromiterer vores befolknings sundhed,” siger ministeren.

Rekordhøjt antal nye tilfælde
Knap 1.500 er indtil videre smittet med sygdommen og af dem er knap 990 døde.

1. maj blev der rapporteret om 27 nye tilfælde, hvilket er det højeste på én dag, siden udbruddet officielt blev erklæret 1. august 2018.

Udbruddet er kun overgået af det vestafrikanske udbrud, der kostede omkring 11.300 mennesker livet i 2013 til 2016. Her blev især Liberia, Sierra Leone og Guinea ramt.

Årsagerne til at det aktuelle udbrud har varet så længe er, at området er præget af stor usikkerhed og at befolkningen har meget lidt tillid til myndighederne.

Det betyder, at ebolaklinikker er blevet angrebet, at meddelelser fra sundhedsmyndighederne er blevet ignoreret og at mange slet ikke tror på at sygdommen findes.