Danmarks repræsentanter i henholdsvis Afghanistan, Etiopien og Uganda kunne alle berette om nationer, hvor forskellige udfordringer rammer og spiller sammen på kryds og tværs.
Flygtninge og klimaforandringer
Klimaforandringer er et stort problem i alle landene, og det har tråde til mange andre udfordringer.
Majbrit Holm Jacobsen fremhævede, at man i Uganda har reduceret fattigdommen med 50%, men det er en skrøbelig fattigdomsbekæmpelse. En stor majoritet i landet får brød på bordet via subsistenslandbrug, men det er til gengæld afhængigt af vejr, vind og global opvarmning.
Uganda er nogenlunde stabilt, men det ligger i en ustabil region, hvilket betyder, at der også kommer mange flygtninge.
”Flygtninge kommer typisk til områder med mange fattige, hvor man også mærker de negative konsekvenser af klimaforandringer,” lød det fra ambassadøren.
”Et samspilsramt land,” lød det fra diplomaten, som talte om, at landet oplever en voldsom tørke, der har konsekvenser for konflikt og migration.
Stort potentiale
Danmark har ikke et klimaprogram i Afghanistan, men derimod et program for internt fordrevne, hvor man også har mulighed for at hjælpe bønder, der er ramt af tørke.
Ambassadøren nævnte ligeledes, at der er et stor potentiale for vedvarende energi med både sol, vind og vand, men de lovende muligheder kan kun indfries, hvis der kommer stabilitet til landet.
Ikke engang kineseren tør for tiden at gå ind med investeringer, lød det fra Nicolaj Heiberg Petersen.
Etiopien er til gengæld et land, som har sat ambitiøse mål på det grønne område, fortalte Karin Poulsen, Danmarks ambassadør i den østafrikanske nation.
Derfor er der ifølge ambassadøren gode muligheder for samarbejde med etiopierne, og det var da også første mål for den nye udenrigsminister, Rasums Prehn (S), da han gæstede landet i starten af august.
Sårbarheden
Fælles for landene er, at de alle mærker konsekvenserne af de stigende temperaturer, men samtidigt har de andre udfordringer.