Der var store ord i luften om bekæmpelse af afskovning ved et møde i forbindelse med FN’s generalforsamling i 2014.
n ny evaluering af indsatsen.
”I gennemsnit er der blevet tabt et område på størrelse med Storbritannien hvert år mellem 2014 og 2018”, lyder en af konklusionerne i rapporten.
Den daværende amerikanske præsident Barack Obama stod i september 2014 i spidsen for præsentation af erklæringen opkaldt efter New York, og omkring 50 lande tilsluttede sig målene, herunder Danmark, Norge, Tyskland, USA, EU samt udviklingslande som Elfenbenskysten, DR Congo og Indonesien.
Udleder lige så meget kulstof som hele EU
Det konkrete løfte i New York-erklæringen om skov er helt at få bugt med afskovning i 2030. Dertil var sat en milepæl i 2020, hvor skovødelæggelserne skulle reduceres med 50%.
Midlerne er både at forhindre skovhugst samt at gendanne delvist ødelagt skov. Sidstnævnte er der heller ikke kommet særligt meget sving i, selvom den politiske vilje ifølge evalueringen har været til stede.
”Indtil videre har gendannelse mest fundet sted uden for naturlige skov”, lyder konklusionen.
Rapporten fremhæver, at der er opstået områder i Afrika, hvor skovdækket er øget, og at skoven stadig har de sværeste kår i Latinamerika.
Ødelæggelsen af denne type skov er steget med 44% i de seneste fem år sammenlignet med gennemsnittet i perioden 2002 til 2013. Det har udledt 4,7 gigaton kulstof ud i atmosfæren årligt – en mængde, der er højere end EU’s sammenlagte udslip i 2017.
Ikke helt forgæves
En af forfatterne bag rapporten, Ingrid Schulte fra tænketanken Climate Focus, peger på, at skoverklæringen ikke bare er en spildt indsats.
“Rapporten tegner et mørkt billede, men det er vigtigt at sige, at der har været fremskridt. Med hårdt arbejde er skovbevarelse løftet op på den internationale dagsorden”, siger hun til det norske medie Bistandsaktuelt.
Hun fremhæver også Indonesien som det oplagte positive eksempel.
“Vi har mere data, mere viden og flere værktøjer end nogensinde. Reduktionerne i afskovningen i Indonesien – hvor bl.a. en stærk skovbevarelsespolitik bidrog til succes – er en god indikation på, at det er muligt at opnå målene, men det vil kræve hurtig og kollektiv handling”, fortæller hun til det norske medie.
I Danmark blev der afholdt stor indsamling for skov herhjemme lørdag aften. Det var TV2, som i selskab med Danmarks Naturfredningsforening satte fokus på emnet, hvilket kulminerede i et show lørdag aften.
Der blev i alt samlet ind til at plante 914.233 træer.