Antallet af kvinder der dør som følge af komplikationer i forbindelse med graviditet eller fødsel er faldet med 38 procent siden 2000. Mødredødelighed er dog stadig et stort problem på verdensplan, og den ellers positive udvikling har stået næsten stille, siden verdensmålene blev vedtaget i 2015.
”Det er dybt foruroligende, at faldet i mødredødelighed mellem 2015 og 2017 har været så minimal,” udtaler Anneka Knutsson, ansvarlig i FN’s befolkningsfond (UNFPA), der beskæftiger sig med seksuel og reproduktiv sundhed, til The Guardian.
Anneka Knutsson tror ikke, at Verdensmål 3.1, der handler om at reducere den globale mødredødelighed, kan nås, medmindre der bliver igangsat en ekstraordinær indsats på området.
94 procent af mødredødelighed forekommer i lavindkomstlande
I sidste uge offentliggjorde Verdenssundhedsorganisationen (WHO), UNFPA, Unicef og Verdensbanken en række statistikker over mødredødelighed på verdensplan. Blandt tallene fremgår det blandt andet, at 94 procent af alle dødsfald relateret til fødsel eller graviditet forekommer i lavindkomstlande.
Tallene er særligt høje i lande i Afrika syd for Sahara og i dele af Sydøstasien. De høje tal i disse områder skyldes primært, at adgangen til lægehjælp og rene sanitetsforhold er begrænsede, hvorfor mange kvinder ikke kan få den fornødne hjælp.
Derudover er kvinder i lavindkomstlande også generelt gravide flere gange end kvinder i mellem- og højindkomstlande. Det betyder, at sandsynligheden for, at disse kvinder dør som følge af komplikationer i forbindelse med graviditet eller fødsel er væsentlig højere.
Verdensmål bliver svært at indfri
FN’s verdensmål fungerer i dag som pejlemærke for, hvordan en lang række forhold skal forbedres på globalt plan. Mål 3, som går under navnet ‘sundhed og trivsel’, har til formål at sikre et sundt liv for alle.
Første delmål lyder på, at den globale mødredødelighed skal reduceres til under 70 dødsfald pr. 100.000 levendefødte. Lige nu ligger tallet på 211 dødsfald pr. 100.000, og der er derfor langt igen, hvis verdensmålet skal indfris.
Det er muligt at forebygge mødredødelighed, hvis kvinder får adgang til den rette hjælp. Oftest dør kvinderne som følge af blødning, infektioner, for højt blodtryk under graviditeten, komplikationer i forbindelse med fødslen og usikre aborter. Alt dette kan forebygges, men kvinder i fattige områder har sjældent adgang til den fornødne hjælp.
Det anslås, at over halvdelen af alle fødsler i lavindkomstlande foregår uden professionel hjælp, hvilket også er en af hovedårsagerne til den høje mødredødelighed.
Hvis verdensmål 3 skal opfyldes og de over 295.000 kvinder, der årligt dør som følge af komplikationer relateret til fødsel eller graviditet, reddes, skal indsatsen mod mødredødelighed sættes betydeligt op, og fokus på ulighed og fattigdom skal ligeledes være i centrum.