Climate Risk Index 2020
Mest ramte lande i 2018
1. Japan
2. Filippinerne
3. Tyskland
4. Madagascar
5. Indien
6. Sri Lanka
7. Kenya
8. Rwanda
9. Canada
10. Fijiøerne
Mest ramte lande i perioden 1999-2018
1. Puerto Rico
2. Myanmar
3. Haiti
4. Filippinerne
5. Pakistan
6. Vietnam
7. Bangladesh
8. Thailand
9. Nepal
10. Den Dominikanske Republik
undersøgelse, der ranglister verdens mest klimaramte lande.
I hvert fald dem, der har oplevet de største ødelæggelser som følge af ekstreme vejrfænomener som orkaner, hedebølger og tørke. Climate Risk Index, kaldes den, og dette års opgørelse viser, at rige lande for første gang i lang tid ligger i top i årets analyse, som dækker 2018.
”Climate Risk Index viser, at klimaændringer har katastrofale konsekvenser, særligt for fattige lande, men også skaber stigende omfattende ødelæggelser i industrialiserede lande som Japan og Tyskland,” fortæller David Eckstein fra Germanwatch.
”Lande som Haiti, Filippinerne og Pakistan bliver gentagne gange ramt af ekstremt vejr og har ikke tid til at at komme sig,” lyder det fra Eckstein.
De tre lande ligger da også i top 5 for nationer, der er hårdest ramt, hvis man kigger på perioden fra 1999 til 2018, mens Puerto Rico og Myanmar indtager de to første placeringer på den rangliste.
I alt har mere end 12.000 vejrkatastrofer de sidste 20 år kostet 500.000 menneskeliv, konkluderer rapporten.
Dræbende hede
Vi husker nok en hed sommer herhjemme i 2018, men i vores sydlige naboland døde 1.234 mennesker som følge af den usædvanlige varme, der nåede op over 40 grader i Tyskland og Japan. I Indien måtte de døje med temperaturer, der nåede op på 50 grader.
Den indiske hede var årsag til vandmangel, uroligheder og migration, lyder det i rapporten. I alt døde 2.928 mennesker af ekstrem varme i 2018, ifølge opgørelsen. Det kan sammenlignes med rapportens tal om 3.622 dødsfald som følge af oversvømmelser samt 2.463 omkomne fra voldsomme storme.
Forfatterne har beregnet, at de samlede tab fra hedebølgerne i 2018 udgjorde lidt over 60 milliarder dollar.
Tab og skader
Germanwatch gør selv opmærksom på, at deres analyseredskaber ikke er hundrede procent perfekte. For det første er der forskel på den tilgængelige data mellem landene. For det andet er metoden bag fokuseret på de ”hurtige” katastrofer frem for de langsomme og langvarige. Og for det tredje kan det være et problem at beregne, hvor meget klimaændringer udgør i forhold til omfanget af ødelæggelserne.
Selvom den kaldes Climate Risk Index, gør den tyske organisation opmærksom på, at målingen ikke kan tegne en lige linje mellem ødelæggelserne og klimaforandringer.
Forfatterne har ranglistet landene i forhold til dødsfald pr. 100.000 indbyggere, absolutte tab i dollar samt det procentvise tab i forhold til enhed af BNP.
Alligevel giver den ifølge organisationen et godt indblik i de tab og skader, som følger af klimaforandringer. Netop den særlige mekanisme Loss and Damage bliver diskuteret på dette års klimatopmøde.
Rige lande har lovet 100 milliarder dollar årligt til udviklingslandenes omstilling og tilpasning til klimaforandringer, men mange NGO’er og fattige lande mener, at der skal ekstra penge til for at håndtere ødelæggelserne af klimarelaterede katastrofer. De mener, at ødelæggelserne adskiller sig fra tilpasning, idet de foregår, når tilpasning ikke har været muligt.
Det var også et budskab, der kom fra Germanwatch under præsentationen af rapporten.